Ni več šale: Prebežnikov vsak dan več

Mejna reka Kolpa. (vir: Wikipedia)

Od 25. januarja do 5. februarja je policija na območju Bele krajine (od Božakovega, Drašičev, Žuničev, Vinice in Učakovcev) izsledila in prijela že 69 prebežnikov.

S Policijske uprave Novo mesto so sporočili, da so minuli konec tedna (od petka do danes) policisti na območju Žuničev, Vinice in Učakovcev izsledili in prijeli 18 prebežnikov, ki so nezakonito prestopili državno mejo. Med postopki so ugotovili, da gre za 12 državljanov Alžirije in šest državljanov Maroka. Tujci so zaprosili za mednarodno zaščito (azil) in so bili odpeljani v azilni dom.

Nadalje so s Policijske uprave v preteklih dneh poročali, da so zgolj 1. februarja na območju BožakovegaDrašičev in Žuničev policisti v jutranjih in dopoldanskih urah izsledili in prijeli 19 prebežnikov. Prav vsi so zaprosili na mednarodno zaščito in so bili odpeljani v azilni dom. Pred tem pa so policisti poročali, da so od 25. januarja do 1. februarja izsledili in prijeli 30 prebežnikov.

V času od 25. januarja do danes, 5. februarja, so policisti tako na območju Bele krajine skupno izsledili in prijeli 67 prebežnikov. Očitno je tudi, da se število prebežnikov povečuje, vprašanje je tudi, ali so policisti izsledili vse, ki so nezakonito prestopili mejo.

Vznemirjenje prebivalcev veliko

Vznemirjenje prebivalcev ob meji s sosednjo Hrvaško je veliko, zato se je oglasila tudi pobudnica Civilne iniciative Bela krajina in občinska svetnica mag. Maja Kocjan. V svetniškem vprašanju, ki ga je poslala na občino, je zapisala, da v zadnjem času prejema precej vprašanj v povezavi z vse večjim številom ilegalnih prebežnikov čez reko Kolpo na območju Bele krajine. Domačini so precej vznemirjeni predvsem zaradi neobveščanja tako s strani občine, države kot policije o nastali situaciji. Na podlagi tega pričakuje odgovore na naslednja vprašanja:

  • Za koliko se je število ilegalnih prehodov čez mejo na območju Bele krajine povečalo v zadnjih dveh tednih?
  • Ali so točni podatki iz italijanskih medijev, da se spet odpira t. i. balkanska migrantska pot?
  • Ali morajo biti domačini pozorni oziroma bolj pazljivi pri varovanju svojega premičnega ali nepremičnega premoženja?
  • Ali je morebiti ogrožena lastna varnost domačinov?
  • Za kakšno strukturo prebežnikov gre?
  • Kam so nameščeni ti ilegalni prebežniki v primeru, da zaprosijo za azil oz. kam tisti, ki za to ne zaprosijo?
  • Ali namerava Občina Črnomelj obvestiti javnost o tej žgoči temi?

Kocjanova bo odgovore občine javno objavila in jih bomo povzeli. Če bo občina izdala kakšno posebno sporočilo in nam ga poslala, pa bomo objavili tudi to.

S Policijske postaje so dodatno sporočili, da se je v letošnjem letu na območju Bele krajine povečalo število nezakonitih prehodov državne meje. Podatke in okoliščine nezakonitih prehodov ter aktivnosti policistov, ki varujejo državno mejo, bo jutri v izjavi za javnost predstavil Anton Štubljar, vodja Oddelka za državno mejo in tujce na Policijski upravi Novo mesto. Izjava za javnost bo jutri, 6. februarja 2018, ob 11. uri, na Mejnem prehodu za maloobmejni promet Žuniči.

C. R.