Navideznim prijavam prebivališč tujcev se obeta konec!

Na tem naslovu v Krškem je prijavljenih 265 tujcev (vir: Moje Posavje)

V zadnjih dneh v javnosti zelo odmevajo razkritja o fiktivnih prijavah prebivališč tujcev v Sloveniji, zaenkrat je, kot vse kaže, odkrit rekorder v Krškem, kjer je na enem naslovu Tovarniška 6 prijavljenih kar 265 tujih državljanov, o čemer je v soboto prvi poročal portal Moje Posavje.

Na spornost množičnih fiktivnih prijav tujcev v Sloveniji pa je prejšnji ponedeljek na seji državnega zbora opozoril tudi predsednik vlade Janez Janša in napovedal ukrepanje.

Resorno ministrstvo za javno upravo je nato uvedlo postopek notranjega nadzora na območju Upravne enote (UE) Mariboru, v okviru katerega bodo preverili vse naslove, ki imajo prijavljenih več kot 20 oseb.

Po prvih poizvedovanjih sta na mariborskem območju zaenkrat sporna dva naslova – za enega so ugotovili, da je na 97,6 kvadratnega metra stanovanjske površine prijavljenih 62 oseb, na drugem spornem naslovu pa so ugotovili, da je na 99 kvadratnih metrih prijavljenih 157 oseb. Nadzor bodo razširili tudi na ostala območja v Sloveniji.

Franc Kangler (vir: Twitter)

Hkrati je ministrstvo za notranje zadeve sporočilo, da so fiktivne prijave nedopustne, medresorska delovna skupina pa že proučuje predlog postavitve normativov števila možnih prijav glede na kvadraturo prostora, ob upoštevanju življenjskih okoliščin. Delovno skupino vodi državni sekretar Franc Kangler, sestali se bodo v četrtek, 1. oktobra 2020.

Odmeva pa tudi, da so mariborski kriminalisti prejšnji teden zaključili večmesečno kriminalistično preiskavo več kaznivih dejanj s področja gospodarstva, v okviru preiskave pa so ugotovili tudi začasne prijave tujcev. Opravili so več hišnih preiskav na različnih naslovih v Mariboru in okolici ter ugotovili, da je odgovorna oseba podjetja, ob pomoči dveh družinskih članov, na treh različnih naslovih v okolici Maribora, vse od leta 2018 dalje lažno prijavila na začasno prebivanje večje število tujcev oz. državljanov tretjih držav (BiH, Kosova, Srbije …).

Osumljena oseba je, ob pomoči dveh družinskih članov, pristojni upravni enoti prijavila 103 začasna bivališča tujcev in s tem storila kaznivo dejanje Overitve lažne vsebine.

Njena družinska člana sta ji pomagala na način, da sta kot solastnika oz. lastnika nepremičnine podala privolitev oz. soglasje, da se na posameznem naslovu lahko opravi začasna prijava tujcev, ki jih je nato osumljena tudi opravila.

Nadalje se je osumljenka lažno predstavljala kot lastnica nepremičnine in tako samostojno spravila pristojno upravno enoto v zmoto, da je ta v uradnem postopku izvedla prijavo večjega števila tujcev za začasno prebivanje.

Med kriminalistično preiskavo je bilo v povezavi z začasnimi prijavami tujcev tudi ugotovljeno, da prostori oz. nepremične, v katerih so bili tujci prijavljeni za začasno prebivanje, ne omogočajo prebivanja tolikšnemu številu prijavljenih oseb (npr. velikost stanovanjske hiše, stanovanja …). V teh prostorih tudi ni zadostne potrebne opreme za bivanje večjega števila oseb (število postelj, omar …).

Kriminalisti so še ugotovili, da prijavljeni tujci nikoli niso začasno prebivali na prej omenjenih treh naslovih, svojo ”začasno prijavo” pa so plačevali. Točnega zneska tako prejetih plačil med preiskavo do sedaj ni bilo mogoče ugotoviti. Vzrok za to je nedosegljivost začasno prijavljenih tujcev, saj ti delajo po gradbiščih, njihove matične
države pa ne ogovorijo na zaprosila slovenske Policije oz. so tujci nedosegljivi tudi svojim matičnim državam.

Kriminalisti so osumljenko pridržali. Sodišče pa je na predlog Okrožnega državnega tožilstva v Mariboru za njo odredilo enomesečni pripor.

Po doslej znanih neuradnih podatkih naj bi tujci za prijavo prebivališč plačevali do 100 evrov mesečno, v gotovini, na roko. Fiktivne (navidezne) prijave prebivališč v Sloveniji pa jim služijo kot odskočna deska za delo bodisi v Sloveniji, bodisi v EU, saj na takšen način lažje dobijo delovna dovoljenja, upravičeni pa so tudi do nekaterih socialnih transferjev, kot so otroški dodatki in podobno, kar gre v breme vseh nas.

C. R.