Na območju Bihaća in Velike Kladuše se trenutno nahaja okoli 7.000 ilegalnih migrantov

Bihać, 21. 10. 2018, dopoldne, zbrani blizu migrantskega centra Borići. (vir: N1)

Policija Unsko-sanskega kantona ocenjuje, da se na širšem območju Bihaća trenutno nahaja 7 tisoč ilegalnih migrantov, ki čakajo na vstop v Slovenijo. Od tega jih je 3.000 na območju Bihaća in 4.000 na območju Velike Kladuše.

Oblasti tega kantona so od začetka leta uradno registrirale preko 10 tisoč prihodov ilegalnih migrantov. Domačini sicer ocenjujejo, da je bilo prihodov nekaj tisoč več, da pa niso bili vsi popisani. Prihodi se še krepijo v zadnjih desetih dneh, ko jih dnevno samo v Bihać pride najmanj 200. Pridejo v glavnem ponoči, nato se podnevi v skupinah sprehajajo po mestu.

Po sinočnjem protestnem shodu v Bihaću so se krajani na shodu zbrali tudi danes dopoldne.

Po poročanju Hine jih je bilo več sto. Zbrani so nato odšli v koloni skozi središče mesta in se odpravili k dijaškemu domu v bližnjem naselju Borići. Vendar pa jih je tam pričakal policijski kordon (policijska veriga), na silo nato niso poskušali priti do migrantskega kampa.

Tudi današnji protest je minil mirno, prebivalci se bodo na Glavnem trgu v Bihaću spet zbrali jutri, v ponedeljek, ob 18. uri.

Še vedno zahtevajo izredno sejo Vlade Unsko-sanskega kantona (USK), mestnega sveta občine Bihać in pravočasno ukrepanje bosanske oblasti.

Po podatkih bihaškega Rdečega križa se migranti v Borićih dnevno menjajo, “eni odhajajo, drugi prihajajo v upanju, da bodo iz tega dela BiH uspeli nadaljevati pot k Hrvaški” in drugim državam EU.

Unsko-sanski kanton je eden od desetih kantonov Federacije Bosne in Hercegovine v Bosni in Hercegovini. Glavno mesto kantona je Bihać, v njem pa so združene mestne občine Bihać, Bosanska Krupa, Bosanski Petrovac, Bužim, Cazin, Ključ, Sanski Most in Velika Kladuša.

J. M.