Na Zaplazu danes pričakujejo veliko število ljudi

Marijino svetišče na Zaplazu (vir: zaplaz.si)

Na današnji praznik Marijinega vnebovzetja, imenovan tudi veliki šmaren, bodo danes oživela Marijina svetišča. V novomeški škofiji, ki se razteza tudi na velikem delu Posavja (Krško, Kostanjevica …), bo danes najbolj slovesno na osrednjem romarskem središču škofije na Zaplazu, kjer bo mašo vodil novomeški škof Andrej Glavan.

Maša na Zaplazu bodo začeli ob 10. uri, med njo, po pridigi, pa bo tudi obnovitev posvetitve slovenskega naroda Mariji. Sodeloval bo pevski zbor iz župnije Novo mesto in iz domače župnije Čatež – Zaplaz. Mašo bo prek neposrednega prenosa prenašala tudi Televizija Slovenije.

Že sinoči, na predvečer praznika je s Čateža na Zaplaz potekala tradicionalna procesija z lučkami in Marijinim kipom.

Na državni ravni bo danes najbolj slovesno na Brezjah, kjer bo na tamkajšnjem trgu pred baziliko Marije Pomagaj ob 10. uri mašo vodil ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore.

Praznik Marijinega vnebovzetja, eden najstarejših in največji Marijin praznik v Katoliški cerkvi, je v Sloveniji od leta 1992 dela prost dan. Dan bo veliko ljudi izkoristilo tudi za oddih na morju ali za izlet v gore, zato je pričakovati zgoščen promet. Marijino vnebovzetje poleg Slovenije namreč praznujejo tudi na Hrvaškem, Poljskem, v Italiji, Avstriji in delu Švice.

M. R.