Obstaja velika možnost, da štipendij ne bo do konca leta

(vir: pixabay.com)

Finance so navedle, da zaradi prenove informacijskega sistema socialni delavci vsaj do sredine septembra v informacijski sistem ne smejo vnašati vlog, kar pomeni, da bodo odločbe iz socialnih pravic močno zamujale. Tako dijaki vsaj do konca leta ne bodo dobili odločb o štipendijah, študenti pa še dlje. Zamujale bodo tudi odločbe o subvencioniranju vrtcev.

Na to opozarjajo socialni delavci, na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, ki ga še vedno vodi Anja Mrak Kopač iz SD (v odstopu), zamude sicer priznavajo, hkrati pa navajajo, da bo do zamud prišlo največ en mesec. Če bo drugače, pa bodo javnost o tem obvestili.

Kar pomeni, da morajo biti dijaki, študenti in starši pripravljeni na vse.

Do zamude naj bi prišlo zaradi nadgradnje informacijskega sistema, kjer naj bi se zapletlo.

Pri tem so v časniku objavili tudi dopis ministrstva centrom za socialno delo iz konca julija, v katerem je ministrstvo zapisalo, da se začne s šolskim oziroma študijskim letom uporabljati novela zakona o štipendiranju. Spremembe pa narekujejo potrebo po nadgradnji informacijskega sistema ISCSD2.

Dodajmo, da je zakon o štipendiranju vlada sprejela že 25. januarja 2018, državni zbor pa ga je potrdil aprila. Časa za nadgradnjo sistema je bilo torej dovolj.

Ker podatki s strani ministrstva za izobraževanje ne bodo dostopni pred 15. septembrom in ker nadgradnja informacijskega sistema še poteka, bo lahko po navedbah ministrstva za delo (kakor so to zapisali centrom za socialno delo) strokovni delavec vlogo za šolsko oziroma študijsko leto 2018/2019 v informacijski sistem vnesel brez omejitev vse do ugotavljanja povezanih oseb. Nadaljnje odločanje pa bo mogoče šele po pridobitvi podatkov z ministrstva za izobraževanje, predvidoma po 15. septembru.

Dober teden pozneje, 8. avgusta, je ministrstvo centrom za socialno delo poslalo še en dopis. Določeni strokovni delavci naj bi namreč kljub prvemu dopisu v informacijski sistem vnesli ter odločili o pravici do državne štipendije za šolsko oziroma študijsko leto 2018/2019. Kot so navedle Finance, ministrstvo v dopisu tako opozarja, naj strokovni delavci ne odločajo o vlogah za državne štipendije, ker da te ne bodo v skladu z novimi predpisi. Posebno obvestilo o tem je zunanji izvajalec, podjetje Comland, objavilo tudi v sistemu.

Po navedbah časnika so jih socialni delavci opozorili, da niti ni nujno, da bodo o vlogah lahko začeli odločati oziroma jih v informacijski sistem začeli vnašati sredi septembra.

Menijo pa tudi, da bi pristojno ministrstvo najšibkejše moralo opozoriti, da denarja ne bo.

Po informacijah časnika dijaki ne bodo dobili odločb o štipendijah, ki bi jih na računih morali imeti že septembra, vsaj do konca tega leta, študenti pa še dlje.

Kot so jih opozorili socialni delavci, pa bodo zaradi nedelovanja informacijskega sistema z zamudo izdajali tudi odločbe o sofinanciranju vrtcev.

Poznavalci sicer navajajo, da je tudi to del strategije, saj denarja v državnem proračunu za letošnje leto zmanjkuje in bodo večji del izplačil lahko prenesli v prihodnje leto, zato je treba biti pripravljen na vse.

C. R.