Na območju Bele krajine mejo letos nezakonito prestopilo blizu 1.900 migrantov

Fotografija je simbolična.

V Sloveniji je trenutno 1.043 tujcev, ki jim je azil že odobren ali pa še čakajo na odobritev, 166 od teh jih v sprejemnici azilnega doma čaka, da bodo dali prošnje. Število ilegalnih migrantov narašča. Po podatkih Policije je bilo letos (do 31. julija) 4.621 ilegalnih prehodov državne meje.

Največ ilegalnih prehodov (43 % vseh) je obravnavala Policijska uprava Koper, z 41 % sledi Policijska uprava Novo mesto.

Na območju PU Novo mesto je bilo lani le 107 nezakonitih prehodov, letos, v sedmih mesecih, pa že 1.904 ali skoraj 18-krat več kot lani, večinoma v Beli krajini.

Izrazit trend naraščanja se je začel v aprilu in maju, nato je število nezakonitih prehodov upadlo, v juliju pa je ponovno poraslo. Podatkov za avgust še ni.

Policija navaja, da so na podlagi Zakona o schengenskih mejah letos skupno zavrnili 2.201 državljana tretjih držav, večinoma na meji s Hrvaško. Glede na državljanstvo so vrnili največ državljanov Pakistana, in sicer 634 (lani le 22). Tuji varnostni organi pa so v Slovenijo vrnilo 319 oseb (lani 218).

Kaj še pravi Policija?

Število ilegalnih prehodov izrazito povečalo v letošnjem aprilu in maju, predvsem zaradi izboljšanja vremenskih razmer, uveljavitve nove poti nedovoljenih migracij čez Bosno in Hercegovino ter zaradi velikega potenciala ilegalnih migrantov, ki se so se znašli na območju Zahodnega Balkana.

Z izvedbo dodatnih ukrepov za omejevanje nedovoljenih migracij na območju Zahodnega Balkana je nato v juniju prišlo do upada števila ilegalnih prehodov, “vendar se v preteklem mesecu krivulja števila prihodov ilegalnih migrantov ponovno vzpenja”.

Vir: Poročilo Policije za obdobje od 1. januarja do 31. julija 2018: (https://www.policija.si/)

C. R.