Primite se za denarnice

Davek na nepremičnine, ki ga namerava uvesti vlada Marjana Šarca, bo po dozdajšnjih načrtih uveden 1. januarja 2020, z njim pa bo vsak državljan za nepremičnine plačal okoli 20 odstotkov več davka, kot ga zdaj plačuje v obliki nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča, je v sredo na Radiu Ognjišče povedal vodja službe za lokalno samoupravo na ministrstvu za javno upravo Roman Lavtar.

Po besedah Lavtarja bo dodatni denar, ki ga bomo plačevali državljani, šel v proračune občin. Slednje bi lahko posledično dobile manj denarja od države. Dohodke občin namreč trenutno predstavljajo njihovi lastni viri, del, ki jim zmanjka, da lahko opravljajo svoje obveznosti, pa jim kot povprečnino nameni država.

Ker bodo lastni prihodki občin zaradi zvišanega davka na nepremičnine višji, jim bo morala država primakniti manj, kar je tudi tisto, kar želi očitno doseči Šarčeva vlada.

Zanimivo je, da skuša ministrstvo za finance prikriti dejstvo, da bodo morali državljani zaradi davka na nepremičnine, ki ga namerava uvesti Šarec, plačevati več, zaradi česar je tudi prišlo do nesoglasij med zdaj že nekdanjo državno sekretarko na ministrstvu Matejo Vraničar Erman in ministrom iz vrst Šarčeve stranke Andrejem Bertoncljem.

Kot je namreč po včerajšnji seji vlade povedal obrambni minister Karl Erjavec, je do nesoglasij prišlo, ker želi Bertoncelj prikazati, da nepremičninski davek ne bo imel finančnih posledic za državljane, medtem ko je Vraničar Ermanova (ki je bila zaradi tega že odstavljena) javno razkrila, da finančne posledice za državljane bodo, in sicer, da bodo ti plačali za 100 milijonov več davka.

No, da finančne posledice za državljane bodo, je za Ognjišče v sredo razkril tudi Lavtar, zato se postavlja vprašanje, ali bo zdaj vlada zamenjala tudi njega.

M. R.