Na Dolenjskem stekla gradnja super hitrega širokopasovnega internetnega omrežja

Na Otočcu so začeli graditi širokopasovno omrežje Rune, ki bo v delih Novega mesta ter v občinah Šentjernej, Kostanjevica na Krki, Straža, Škocjan in Šmarješke Toplice omogočilo boljšo spletno povezavo. Gre za omrežje z zmogljivostjo 10 gigabitov na sekundo. Prve uporabnike načrtujejo priključiti jeseni.

Omrežje gradi podjetje Rune Enia s sedežem v Sežani. Prva dela so stekla od že zgrajenega vozlišča za zagotavljanje optičnih signalov na Otočcu v smeri proti Gorjancem oz. proti Ratežu, Brusnicam in Gaberju. Nadaljevali jo bodo v smeri drugih vasi, predvidoma pa bo optična infrastruktura na območju tega vozlišča končana v enem letu.

Končni uporabniki bodo lahko prosto izbirali ponudnika spletnih storitev. Prebivalci, ki jih zanima priključek na omenjeno optično omrežje, lahko več informacij dobijo na spletni strani www.ruralnetwork.eu.

Cilj projekta Rune zagotavljanje ultra hitre širokopasovne optične infrastrukture uporabnikom na slovenskem in delu hrvaškega podeželja. V treh letih njegovega izvajanja naj bi hitrejšo internetno povezavo omogočili okoli 233.000 gospodinjstvom in podjetjem. Gre za prvi in do zdaj edini čezmejni projekt na ravni EU, s katerim se ozemlja več članic povezujejo s tovrstno optično infrastrukturo.

A. M.