Moral je oditi zaradi afere Čista lopata, zdaj bi spet vodil kontrolo zračnega prometa

Takoj po velikonočnih praznikih bo potekel javni razpis, s katerim Kontrola zračnega prometa Slovenije, ki je javno podjetje, išče novega direktorja. Med kandidati je tudi Srečko Janša, ki je že vodil kontrole zračnega prometa, a se je moral posloviti zaradi afere Čista Lopata, je poročala TV Slovenija.

 

Kontrola zračnega prometa novega direktorja išče, ker se zdajšnji direktor Rok Marolt seli v ekipo Roberta Goloba, kjer prevzema funkcijo generalnega sekretarja Gibanja Svoboda. Tam bo nasledil Vesno Viković, ki se po mnenju poznavalcev seli v t. i. delovanje iz ozadja.

Srečko Janša je trenutni generalni direktor direktorata za letalski in pomorski promet na ministrstvu za infrastrukturo. Leta 2008 je moral gradbene afere odstopiti s položaja direktorja kontrole zračnega prometa. K odstopu ga je zaradi objektivne odgovornosti v primeru suma gospodarskega kriminala pozval tedanji minister za promet.

Afera je sicer izbruhnila, ker sta se pokojni direktor SCT Ivan Zidar in prvi mož gradbenega podjetja Primorje Dušan Črnigoj v zameno za posel dogovarjala za nagrado uslužbencu kontrole zračnega prometa Tomažu Žibertu, ki je sodeloval v komisiji za izbiro izvajalca gradnje kontrolnega stolpa na brniškem letališču. V dolgotrajnem sodnem procesu so bili nato vsi omenjeni obsojeni na zaporne kazni.

Po neuradnih informacijah naj bi imel Srečko Janša na razpisu že vnaprej zagotovljeno zmago. Velja namreč za kandidata s podporo zdajšnjega direktorja Roka Marolta, posredno pa za kader Roberta Goloba in Vesne Vuković.

A. V.