Ministrica in sodelavke v New Yorku v nebo pognale 33.000 davkoplačevalskih evrov

Sanja Ajanović Hovnik, smejoča se ministrica za javno upravo (vir: arhiv)

Ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik se je v začetku julija s štirimi sodelavkami na ministrstvu odpravila v New York na Visoki politični forum o trajnostnem razvoju.

Celotna 15-dnevna pot na desetdnevni forum, ki je omogočal udeležbo tudi na daljavo, prek videopovezave, je po poročanju RTV davkoplačevalce stala nekaj več kot 33 tisoč evrov.

Vir: MMC

Od 10. do 19. julija je bil v New Yorku Visoki politični forum o trajnostnem razvoju. Z ministrico so tja poletele še štiri uradnice ministrstva: vodja direktorata za javno upravo Mateja Mahkovec, iz ministričinega kabineta nekdanja novinarka in strokovnjakinja za odnose z javnostmi v Šarčevi vladi Nika Benedik, namestnica generalnega sekretarja in nekdanja poslanka več strank Maja Dimitrovski – vse tri je na ministrstvo pripeljala ministrica – ter Simona Hočevar, vodja sektorja za analize in razvojno načrtovanje. Glavne teme foruma so bile zagotovljen dostop do vode, čista energija, industrija, inovacije in infrastruktura, trajnostna mesta. Pa svet po covidu, razvoj manjših otočij, davčne reforme, staranje svetovne populacije, urbani razvoj, kmetijske teme. One pa z ministrstva za javno upravo, je poročala televizija.

Iz opisa sicer ne razberemo ničesar konkretnega, kar bi upravičilo vozovnico za New York. Na ministrstvu še pojasnjujejo, da si ministrica sama izbere svojo delegacijo za poti v tujino, in taka je bila očitno najbolj poklicana, saj so sodelavke, ki jih je vzela s seboj na pot, “vpete tudi v druge naloge”.

In koliko je davkoplačevalce stala 15-dnevna pot sicer desetdnevnega foruma, ki naj bi jo na ministrstvu, kot pravijo, načrtovali že maja glede na letne dopuste uslužbencev? Potovalni stroški so znašali 13.412 evrov, stroški hotelskih nastanitev 16.589 evrov, stroški dnevnic udeleženk foruma pa 3000 evrov. Skupaj so v New Yorku potrošile nekaj več kot 33.000 evrov. Na ministrstvu pravijo, da so ravnali varčno, saj je imela delegacija možnost leteti v poslovnem razredu, prenočevale pa so v le trizvezdničnem hotelu.

Na kolikih razpravah in drugih dogodkih so sodelovale štiri uslužbenke in s kakšnim prispevkom, je zanimalo TV Slovenija. Na ministrstvu odgovarjajo, da so “zaposlene na ministrstvu za javno upravo na izobraževanjih, predavanjih in stranskih dogodkih HLPF sodelovale kot udeleženke, ne kot nastopajoče”. Iz pojasnil izhaja, da so v dvoranah sedele tako rekoč vsak dan od 10. do 18. ure. Maja Dimitrovski pa se zasedanj ni udeleževala, ker “je kot članica delegacije ministrice Sanje Ajanović Hovnik spremljala ministrico na vseh dogodkih”.

Je bilo nujno potovati v Ameriko, tam preživeti dva tedna in zapraviti 33.000 evrov ob tem, da so bile uslužbenke zgolj slušateljice in da je bila udeležba mogoča tudi prek videopovezave, se sprašujejo na RTV. Vsa srečanja, predavanja in razprave so bili namreč vzpostavljeni digitalno, kar je razvidno tudi s spletne strani Organizacije združenih narodov, kjer so še danes objavljeni posnetki prav vseh zasedanj, nastopov sodelujočih in spremljevalnih dogodkov foruma.

Zvone Černač, nekdanji minister za razvoj, strateške projekte in kohezijo je ob tem zapisal: “Škandal, ker ministrstvo za javno upravo nima nič s tem. Pred dvema letoma sem na podobnem dogodku, kot takratni minister za razvoj sodeloval prek povezave ZOOM (na daljavo) in predstavil poročilo o napredku Slovenije, ki nas je uvrstilo na 9. mesto v svetovnem merilu. Brez nepotrebne obremenitve davkoplačevalcev.”

Branimir Štrukelj, glavni tajnik Sindikata vzgoje in izobraževanja, pa je dejal: “Ta primer je tipičen primer dvojne morale, ki jo srečujemo v slovenski politiki.”

M. D.