Metlika: V torek protestni shod proti zmanjševanju obsega nujne medicinske pomoči

Zdravstveni dom Metlika (vir: arhiv)

Medije in družbena omrežja so v zadnjem času preplavile objave o reorganizaciji mreže nujne medicinske pomoči, ki predvideva vzpostavitev satelitskih urgentnih centrov (Metliki najbližji je predviden v Črnomlju).

Omenjena reorganizacija je dvignila veliko prahu, saj obstaja bojazen, da se bo na dolgi rok obdržala le mreža satelitskih centrov, drugje pa bi se obseg zagotavljanja nujne medicinske pomoči krčil oz. zmanjševal.

Metliška županja Martin Legan Janžekovič je že 22. februarja ministrici za zdravje Valentini Prevolnik Rupel poslala dopis z zahtevo po pojasnilu o obliki zagotavljanja nujnega zdravstvenega varstva v občini Metlika po enoletnem prehodnem obdobju. V odgovoru ministrstva, ki ga je občina prejela 1. marca 2024, ni bilo zaznati zavezujoče namere, da do zmanjševanja obsega zagotavljanja nujne medicinske pomoči v občini Metlika ne bo prišlo, zato so članice in člani občinskega sveta na izredni seji nekaj dni kasneje sprejeli pet sklepov in z njimi seznanili tako predsednika vlade kot resorno ministrico.

Od vladajočih ni odgovora ali pa so ti posmehljivi, zato v opomin vladi in pristojnemu resornemu ministrstvu ter v podporo zaposlenim v Zdravstvenem domu Metlika na občini pripravljajo protestni shod. Cilj tega je, da se v tem obmejnem, turistično obiskanem, podeželskem okolju ne zmanjšuje obseg zagotavljanja nujne medicinske pomoči.

“Ker gre za izjemno perečo problematiko, zaradi katere smo prebivalci Občine Metlika vznemirjeni, zaskrbljeni in prestrašeni, mi pa težko verjamemo le nenapisanim obljubam, bomo

v torek, 19. marca 2024, ob 16. uri, na parkirišču pred Zdravstvenim domom Metlika, organizirali protestni shod proti zmanjševanju obsega nujne medicinske pomoči v občini Metlika,” je zapisala metliška županja.

Martina Legan Janžekovič je še zapisala: “Vabljeni, da se v čim večjem številu udeležite protesta in izrazite svoje nezadovoljstvo z zmanjševanjem obsega nujne medicinske pomoči v Zdravstvenem domu Metlika, saj je pomembno, da ministrstvu in vladi tudi na takšen način sporočimo, da se s kakršnim koli krčenjem obsega nujne medicinske pomoči v naši občini nikakor ne strinjamo in da nikakor ne moremo pristati na zniževanje njenega obsega.”

Županja je še dodala: “Ne moremo razumeti, da bi se zmanjšalo ali reorganiziralo nekaj, kar v našem okolju deluje dobro in našim uporabnikom zagotavlja varnost v ruralnem okolju. Prisotnost dežurne službe na način 24/7/365 je že mnogim rešila življenje. Pravica do zdravstvenega varstva je ustavna človekova pravica in naši občani morajo biti deležni enakovrednih zdravstvenih uslug kot vsi državljani Republike Slovenije – torej hitrih, učinkovitih in dostopnih v najkrajšem možnem času. Zmanjševanje obsega nujne medicinske pomoči bi za naše prebivalce pomenila bistveno slabšo dostopnost do zdravstvene oskrbe v najbolj kritičnih trenutkih in neenakopraven položaj pri dostopu do nujne medicinske pomoči v primerjavi s prebivalci večji mest, v katerih so predvideni satelitski urgentni centi, nižjo kakovost zdravstvenega varstva in s tem nižjo kvaliteto življenja.  In na to nikakor ne moremo pristati.”

Vir: metlika.si

A. L.