“Golob posnema sestre Kardashian”

Samanta Cimerman.

Po kadrovskem cunamiju v Gibanju Svoboda premier Robert Golob udejanja napoved o spremembah na področju komuniciranja. Tako se je Golob že sestal s t. i. spletno vplivnico Samanto Cimerman, ki na Instagramu deli nasvete, kako z videoposnetki nagovarjati občinstvo in mu jo je priporočila Tina Gaber.

 

Slednje pa je v politiki naletelo na na kar nekaj nasmeha. Med drugim so nekateri opozorili na zdrs, ki si ga je s Urško Čepin privoščila vlada Boruta Pahorja. Da gre za zgrešeno strategijo, opozarjajo tudi strokovnjaki za odnose z javnostmi, med njimi tudi profesor na fakulteti za družbene vede Dejan Verčič.

Slednji je tako za TV Slovenija ocenil, da je zdaj očitno ključna politična svetovalka Goloba postala Tina Gaber, kar se po njegovi oceni ne bo dobro končalo. “Predsednik vlade si z vnašanjem elementov sester Kardashian v svojo podobo zmanjšuje verodostojnost. S stališča spremljevalcev na družbenih omrežjih je mogoče to lahko lepo, ampak s stališča politike to zagotovo ni pametno,” je dejal.

Verčič poudarja, da v zdajšnji politiki sporočanja ni nobene vsebine. “Vsebina bi morala biti, kaj se dogaja z reformami, kaj se bo zgodilo sredi stavkovnega vala, kaj bo, ko bodo kmetje s traktorji prišli v Ljubljano. Vsebine pa preprosto ni, politika sporočanja je postala popolnoma prazna,” je dejal.

Prvi dve leti aktualne vlade je zaznamovalo lovljenje janšistov, pravi Verčič: “Začelo se je na ministrstvu za notranje zadeve, nadaljevalo se je na RTV Slovenija in na vseh drugih družbenih podsistemih. Šlo je za zelo visoko konfliktno politiko, ki je povzročila precejšen nered v jedru političnega prostora.” Po njegovem so zdaj ugotovili, da je bilo tega preveč, zamenjali so nekaj ljudi in očitno so prišli do zamisli, da bi to ostrino zamenjali z lepoto.

Verčič poudarja, da smo v preteklih 15 letih pridobili dovolj izkušenj: “Vsakič znova zamenjamo strokovnjake v državni upravi, v katero namesto profesionalnega državnega uradništva pripeljemo neke politične nastavljence, ki so tudi v času te vlade dosegli neko dno. Konec koncev imamo na ministrskih mestih kuharje, natakarice.”

A. V.