Metlika: Na ukinitev nujne medicinske pomoči ne bodo pristali

Zdravstveni dom Metlika (vir: arhiv)

Ministrstvo za zdravje je v tajnosti pripravljalo reorganizacijo nujne medicinske pomoči (NMP) oz. urgence, to so nameravali izvesti januarja, na hitro, brez razprave in po nujnem postopku, kakor je to za vlado Roberta Goloba tudi značilno. 

Glede na doslej znano nameravajo ukiniti urgentne ambulante v 28 slovenskih zdravstvenih domovih, med drugim tudi v Metliki.

Ko je to prišlo v javnost, je minister Danijel Bešič Loredan, tudi podpredsednik vlade (iz kvote Gibanje Svoboda), začel govoriti, da stvar še ni dorečena in domnevno naj ne bi bilo tako. Kot običajno, kriv je bil tisti nekdo (iz stroke), ki je to gradivo posredoval v javnost. Sinoči pa je Robert Golob v oddaji Odmevi na TV Slovenija potrdil, da bodo speljali reorganizacijo. Leva roka v tej vladi tako ne ve, kaj dela desna.

Reorganizacijo nujne medicinske pomoči so želeli speljati že leta 2015, v času, ko je vlado vodil Miro Cerar, ministrica za zdravje pa je bila Milojka Kolar Celarc. Zdajšnja vlada očitno to zgolj nadaljuje. Dodajmo pa, da so se leta 2015 občine oz. lokalne skupnosti takšnim spremembam odločno uprle. Podobno zdaj napovedujejo tudi v številnih slovenskih občinah.

Metlika: Če ne drugače, tudi s civilno nepokorščino

Nujno medicinsko pomoč nameravajo ukiniti tudi v Metliki. Nova županja Martina Legan Janžekovič opozarja, da bodo, če bo predlog obveljal, najbolj prikrajšani bolniki v odročnih krajih. Na morebitno centralizacijo zdravstvenega sistema pa ne bodo pristali, je povedala za STA.

Kot lokalna skupnost bodo storili vse, da do tega ne pride. Če ne drugače, tudi s civilno nepokorščino. Ker vsi plačujejo zdravstveno zavarovanje, pa so upravičeni do enako kakovostne nujne zdravstvene oskrbe, je še poudarila nova metliška županja.

Ukinitev nujne medicinske pomoči v Metliki bi pomenilo, da bi morali oboleli ali ponesrečenci ponoči ali ob koncu tedna k dežurnemu zdravniku v Črnomelj. Od tam bi ga nato napotili v bolnišnico in podobno. V težjih primerih pa bi se dežurni zdravnik iz Črnomlja moral odpraviti na intervencijo. Reševalni čas ali čas posredovanja bi se tako več kot podvojil. Vemo pa, da so v mnogih primerih in zapletih pogosto pomembne minute, ne ure.

Vladna koalicija (Svoboda, SD in Levica) pod vodstvom Roberta Goloba tako deluje proti bolnikom in ne za njih.

M. D.