Metličan priznal, da je s sojetniki podtaknil ogenj

Celjski zapor.

Metličan Alojz Jenič, ki je bil v preteklosti že večkrat v postopkih zaradi kaznivih dejanj v povezavi s premoženjskimi delikti, si je na glavo nakopal novo obsodbo. A mu tokrat v zapor ne bo treba, poročata Delo in Slovenske novice.

 

Priznal je, da je s sojetniki zakuril v čajni kuhinji celjskega zapora, vendar se je s tožilstvom pogodil za opravljanje dela v splošno korist.

Jenič je v Celju prestajal kazen v zavodu za prestajanje mladoletniškega zapora. Prav tam je januarja 2018 s sojetniki zagrešil kaznivo dejanje, zaradi katerega je včeraj moral priti na celjsko sodišče. Obtožnica mu je očitala povzročitev splošne nevarnosti, ker je s sojetniki zanetil požar v čajni kuhinji zaprtega oddelka.

Požar so zanetili tako, da so v hladilnik v čajni kuhinji nanosili kose odeje in vzmetnice, jih prepojili z alkoholnim dezinfekcijskim sredstvom in nato zažgali. Ogenj se je po prostoru zelo hitro razširil. S tem so neposredno ogrozili življenje več zapornikov, še posebno dvanajstih, ki so kazen prestajali na zaprtem oddelku, pa tudi pravosodnih policistov in drugih zaposlenih. Ogenj je povzročil tudi za več kot 40.000 evrov materialne škode.

Jenič je zdaj s tožilstvom podpisal sporazum in se pogodil za sedemmesečno zaporno kazen, ki pa jo bo prestal z delom v splošno korist. Po pravnomočnosti sodbe ima za to tri leta časa, prav tako mu je bilo izrečeno triletno varstveno nadzorstvo.

A. V.