Med najbogatejšimi Slovenci tudi stari znanci

(vir: pixabay.com)

Revija Manager je tudi letos izdelala lestvico 100 najbogatejših Slovencev. Na prvih dveh mestih ni sprememb. Vrednost premoženja sto najbogatejših letos znaša 5,8 milijarde evrov, kar je približno 12 % oziroma dobro osmino vrednosti letnega slovenskega bruto proizvoda (BDP).

Letošnje premoženje 100 najbogatejših je za 147 milijonov večje kot lani, prag za vstop na lestvico je bil letos pri 20,9 milijona evrov.

Med prvih 10 najbogatejših so uvrščeni tudi Igor Akrapovič, Franc Frelih (Plasta) in družina Šešok (Iskra), na lestvico se je vrnil Jože Udovč (REM).

Najbogatejša Slovenca sta sicer že sedmič zapored zakonca Iza Sia in Samo Login (689 milijonov evrov), glavna ustanovitelja podjetja z razvedrilnimi mobilnimi aplikacijami Outfit7, ki so ga januarja 2017 prodali kitajskemu holdingu United Luck Group za milijardo dolarjev.

Na drugem mestu sta Sandi Češko in njegova partnerka Livija Dolanc (znana po Studio Moderna, pred tem tudi Dormeo). Na tretjem mestu je Jure Knez, največji lastnik trboveljskega Dewesofta.

Novincev je letos šest. Med njimi sta športna asa Goran Dragić in Anže Kopitar. Premoženje Gorana Dragića so ocenili na 51,4 milijona evrov, Anžeta Kopitarja pa na 31,5 milijona evrov.

Luka Dončič je za zdaj na lestvici najpremožnejših mladih milijonarjev z ocenjenim premoženjem 16,5 milijona evrov. Med mladimi bogataši omenimo še Marka Grgurovića s 15 milijoni, do katerih je prišel z računalniško igro v manj kot dveh letih.

Med novinci so poleg športnikov tudi nekdanji sanator Elana Uroš Korže, večinski lastnik proizvajalca kmetijske mehanizacije SIP Šempeter, družina Moškotevc, ki se ukvarja z gradbeništvom in uvozom pijač (VOC Ekologija in Ahac), podjetnik in vlagatelj Boštjan Marovt (Metro) ter izdelovalec vrat Roman Pirnar.

Na lestvico so se po eno- ali večletnem premoru vrnili: družina Gantar (KD), družina Sekavčnik (KD), Aleksander Jereb (Kompas Shop, Akustika), Primož in Karmen Kompara (Vitanest), Miran Zagožen (Zagožen), Jože Udovič (REM), Janko Šemrov (ACH), Štefan Krajnc (Cablex), družina Kopriva (Cablex), Jožef Rupnik (Kolektor), Jožef Potočnik (Kolektor), Ivan Albreht (Kolektor), družina Mižigoj (Medex) in Andrej Poglajen (Trgograd).

Premoženje, ki so ga vrednotili, so večinoma deleži podjetij. Vse pomembnejše pa so v zadnjih letih kupnine, ki letos pomenijo že približno tretjino premoženja celotne stoterice.

Managerjeva lestvica 100 najbogatejših Slovencev v celoti bo izšla jutri, v petek, 20. novembra 2020.

C. R.