Kronika: Smrtna nesreča pri Trnovcu, vsak deveti vinjen, vožnja pod vplivom drog in vlomi

Dnevno se na delo v Ljubljano in okolico vozi že blizu 10.000 prebivalcev (vir: Pixabay.com).

Prometna nesreča pri Trnovcu, umrl motorist, med poostrenim nadzorom so v nekaj urah odredili preizkus 113 voznikom, 13 jih je bilo alkoholiziranih. Eden je vozil pod vplivom prepovedanih drog. Prometno nesrečo na avtocesti je povzročil vinjen voznik, motorista sta bila poškodovana, vlomi v Veliki Loki, Gorenjih Laknicah in Poljanah pri Mirni Peči. Vse to se je zgodilo minuli konec tedna.

S Policijske uprave Novo mesto so sporočili, da se je včeraj, v nedeljo, ob 18.30 uri na cesti Novo mesto – Metlika, pri kraju Trnovec, zgodila prometna nesreča, v kateri je umrl motorist. Policisti so ugotovili, da je nesrečo povzročil 70-letni voznik kmetijskega traktorja, ki je zavijal levo, na stransko cesto, in odvzel prednost motoristu, ki je pravilno pripeljal iz nasprotne smeri. 52-letni motorist je ponoči zaradi hudih poškodb umrl v kliničnem centru v Ljubljani.

Vsak deveti pod vplivom alkohola, rekorderji in voznik pod vplivom drog

Policisti Policijske uprave Novo mesto so v soboto zvečer na območju Dolenjske preverjali psihofizično stanje voznikov motornih vozil. V sedmih urah so odredili preizkus alkoholiziranosti 113 voznikom. Kar 13 voznikov je vozilo pod vplivom alkohola, osem pa jih je imelo v litru izdihanega zraka več kot 0,52 miligramov alkohola (več kot 1,08 g/kg). Enemu vozniku so odredili tudi strokovni pregled, saj je hitri test potrdil, da vozi pod
vplivom prepovedanih drog. Kršiteljem so začasno odvzeli vozniška dovoljenja, jim izdali plačilne naloge oziroma na sodišče naslovili obdolžilne predloge.

Policisti Posebne skupine za nadzor prometa so psihofizično stanje voznikov motornih vozil na območju Šentjerneja preverjali tudi v petek. Na območju Ustavili so štiri voznike, ki so imeli v litru izdihanega zraka med 0,61 in 0,95 miligramov alkohola. Vsem so odvzeli
vozniška dovoljenja in o kršitvah z obdolžilnimi predlogi seznanili sodišče. V Gorenji Stari vasi pri Šentjerjenju pa so ustavili še dva voznika, ki sta imela v litru izdihanega zraka 0,35 oziroma 0,40 miligramov alkohola.

Prometno nesrečo na avtocesti povzročil alkoholiziran voznik

Na avtocesti pri Karteljevem v smeri proti Obrežju se je 26. 5. popoldne zgodila prometna nesreča. Novomeški prometniki so opravili ogled in ugotovili, da je 55-letni voznik osebnega avtomobila zaradi neprilagojene hitrosti izgubil oblast nad vozilom in trčil v varnostno ograjo. Povzročitelj nesreče je imel v litru izdihanega zraka 0,45 miligramov
alkohola. Začasno so mu odvzeli vozniško dovoljenje in zaradi kršitev izdali plačilni nalog.

Poškodovana motorista

Trebanjski policisti so bili 28. 5. popoldne obveščeni, da v novomeški bolnišnici oskrbujejo moškega, ki naj bi padel z motorjem in se poškodoval. Zbrali so obvestila in ugotovili, da je 44-letni motorist vozil iz smeri Šentruperta proti Homu. V ovinku je zaradi neprilagojene hitrosti izgubil oblast nad motorjem, padel in se lažje poškodoval.

V noči na 29. 5. se je zgodila prometna nesreča v Šmarjah pri Šentjerneju. Po prvih ugotovitvah policistov naj bi 70-letna voznica kolesa z motorjem trčila v kamen, ki naj bi bil na vozišču, izgubila oblast nad mopedom in padla. Poškodovano žensko oskrbujejo v novomeški bolnišnici.

Vlomi: Velika Loka, Gorenje Laknice in Poljane pri Mirni Peči

V Veliki Loki je med 24. 5. in 26. 5. nekdo z delovnega stroja, parkiranega
na travniku, odtujil hidravlično črpalko in posodo z oljem. Latnika je oškodoval za 3000 evrov.

Med 20. 5. in 27. 5. je v Gorenjih Laknicah v občini Mokronog – Trebelno neznanec vlomil v počitniško hišo in odtujil električne vodnike, posodo z gorivom in več pločevink pijače. Škode je za okoli 800 evrov.

V Poljanah pri Mirni Peči je v noči na 28. 5. nekdo vlomil v objekt, kjer ima oškodovanec poslovne prostore in odtujil denar in pištolo. Okoliščine policisti še preiskujejo.

C. R.