Kronika: Prometna nesreča pri Šentjerneju, dva vloma, lani 167 nesreč zaradi alkohola

Sinoči nekaj po 19. uri se je zgodila prometna nesreča na cesti med Šentjernejem in Prekopo. Po prvih ugotovitvah policistov je 39-letni voznik osebnega avtomobila zaradi neprilagojene hitrosti trčil v avtomobil voznika, ki je vozil pred njim in je zaradi zavijanja levo ustavil vozilo. Povzročitelj nesreče je imel v litru izdihanega zraka 0,91 miligramov alkohola (1,9 g/kg). Oba udeleženca, ki sta se v nesreči lažje poškodovala, so reševalci odpeljali v bolnišnico. Policisti bodo zoper povzročitelja podali kazensko ovadbo zaradi kaznivega dejanja nevarne vožnje v cestnem prometu.

Vlomi: v Golobinjeku in Dolenjem Globodolu

V  noči  na 23. 5. je v kraju Golobinjek nekdo vlomil v dve počitniški hiši in odtujil akumulator, prehrambene izdelke in pijačo. Povzročil je za okoli 700 evrov škode.

V  Dolenjem  Globodolu je nekdo vlomil v zidanico in odtujil motorno žago, udarno kladivo,  posodo z gorivom in steklenico alkoholne pijače. Lastnika je oškodoval za 1000 evrov.

Lani 167 nesreč zaradi alkohola, letos že štiri smrtne žrtve, “najmočnejši” napihal 1,7 grama alkohola na kilogram krvi

Na območju Policijske uprave Novo mesto so policisti v letu 2016 v 167 primerih ugotovili, da so bili povzročitelji prometnih nesreč pod vplivom alkohola. Delež alkoholiziranih povzročiteljev nesreč je znašal 11,9 %, kar je za 2 % več kot v letu 2015. Povprečna stopnja alkohola pri povzročiteljih je bila 1,47 grama alkohola na kilogram krvi. Alkoholizirani vozniki so povzročili 6 prometnih nesreč s smrtnim izidom in 62 prometnih nesreč, v katerih se je 17 udeležencev hudo poškodovalo, 73 pa je utrpelo lažje poškodbe.

Letos so na naših cestah v štirih prometnih nesrečah umrli štirje udeleženci. Dve nesreči s smrtnim izidom sta povzročila voznika, ki sta imela več kot 1.7 grama alkohola na kilogram krvi.