Krka močno narašča, poplavljenih več hiš, Težka voda ogroža hišo in trgovino v Novem mestu

Hidrološko poročilo za noč na sredo in sredo, 20. 9. 2017. (Arso)

Obilnejše deževje povzroča precej težav. Zalitih in ogroženih je že več stanovanjskih objektov ob reki Krki, visoka je tudi Težka voda. Kritično je vse od Žužemberka navzdol. Vremenoslovci pa napovedujejo, da  se bodo poplavna območja še povečala. Pričakujejo tudi večja razlivanja rek, povečale se bodo tudi površine ojezerjenih kraških polj.

Težka voda v Novem mestu ogroža stanovanjsko hišo in trgovino v ulici Nad mlini v Novem mestu. Na Tratah v Novem mestu je voda poplavila kletne prostore.

Urad RS za zaščito in reševanje še poroča, da je okoli 18. ure voda zalila kletne prostore hiše Pod Trško goro.

Na območju Cerovega Loga pri Šentjerneju pa je po 18. uri voda poplavila cestišče v Cerovem Logu. Z odmašitvijo obcestnega jaška naj bi se stanje izboljšalo, cesta naj bi bila odprta, previdnost pa vseeno ni odveč. Šentjernejska civilna zaščita sicer ocenjuje, da stanje na njihovem območju za zdaj še ni kritično.

Hkrati so ob 21.45 uri sporočili, naraščajoča voda ogroža stanovanjski objekt v kraju Drama, občina Šentjernej.

Malo pred 22. uro pa so iz Dobrave pri Škocjanu sporočili, da voda ogroža stanovanjsko hišo. Gasilci PGD Dobrava so v hiši prestavili pohištvo.

Okoli 21. ure pa je nad Miklavžem v Žužemberku voda zalila kletne prostore stanovanjske hiše

Krka v spodnjem toku narašča tudi do pet centimetrov na uro. Hidrometeorologi sporočajo, da bi do jutra lahko dosegla najnižje območje mestnega otoka v Kostanjevici na Krki, do poldneva pa bi lahko dosegla tamkajšnje prve tri ali štiri hiše. Razlila naj bi se po severnem delu kostanjeviškega otoka, malo po 19. uri pa so sporočili, da gasilci že črpajo vodo v tem kraju.

V zadnjih 24 urah je v večjem delu Slovenije padlo od 30 do 70 l dežja na kvadratni meter, največ na severovzhodu in jugovzhodu države. Do jutri zjutraj bo predvsem v južni in vzhodni Sloveniji padlo še od 20 do 30 l dežja na kvadratni meter, krajevno lahko tudi okoli 40 l/m2.

Vremenska napoved: Ponoči bo sprva še oblačno in deževno, v drugi polovici noči pa bo dež počasi slabel in na zahodu tudi ponehal. Najnižje jutranje temperature bodo od 3 do 9, na Primorskem okoli 12 stopinj.

Jutri se bo na zahodu delno zjasnilo. Drugod bo pretežno oblačno, v vzhodni Sloveniji bo predvsem dopoldne občasno še rahlo deževalo. Najvišje dnevne temperature bodo od 12 do 16, na Primorskem okoli 19 stopinj C. Čez dan bo v vzhodni Sloveniji padlo še največ do 5 litrov dežja na kvadratni meter.

V četrtek, petek in soboto bo povečini sončno.