KPK nad Goloba: Zlorabil funkcijo za reklamiranje ameriške družbe?

(vir: arhiv)

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) bo preverila ravnanje premierja Roberta Goloba. Ta je namreč kot predsednik vlade promoviral plačljive storitve ameriške družbe Gallup, poroča Delo. Golob je očitno kršil  tudi zakon, saj obiska predstavnikov družbe ni prijavil kot lobističnega stika.

 

Na spletni strani Gallup.com ameriške analitske in svetovalne družbe je bil namreč pred časom objavljen posnetek pogovora s premierjem Robertom Golobom. V njem je predstavil svoje zadovoljstvo z rezultati uporabe Gallupovih testov (gre za eno od metodologij za merjenje vrednot in zavzetosti ter posledičnega povečanja produktivnosti). Kot je znano, se je Golob že v Gen-i in tudi po vstopu v politiko odločil testirati vseh svojih takratnih 41 poslancev, prav tako tudi nekatere druge svoje sodelavce v politiki. Takrat so provladni mediji to predstavili kot vnašanje menedžerskih prijemov v politiko, zdaj pa se je izkazalo, da je bil v ozadju očitno predvsem Golobov ekonomski interes.

Gallupovi mednarodni predstavniki so namreč predsednika vlade Roberta Goloba pred meseci obiskali. Ob obisku je Golob posnel tudi promocijski video za plačljive storitve podjetja Gallup (ogledati si ga je mogoče tukaj ), s čimer bi lahko prišlo do navzkrižja interesov z njegovo funkcijo. Ob obisku je vlada objavila tudi kratko sporočilo in tako nesporedno promovirala podjetje. Zato bo zadevo zdaj preverila KPK.

Golob je ob obisku Gallupovih predstavnikov očitno kršil tudi zakonodajo, saj po poročanju Dela obiska ni prijavil kot lobistični stik, čeprav bi ga po zakonodaji moral. V Golobovem kabinetu pa za zdaj tudi ne želijo razkriti, ali je Golob za promoviranje Gallupa prejel denar in koliko.

A. V.