Konec tedna v znamenju alkohola in droge

Varnostne razmere v prometu so na območju Dolenjske, Bele krajine in Posavja minuli konec tedna so zaznamovali vozniki, ki so vozili pod vplivom alkohola. Povzročili so štiri prometne nesreče, v katerih sta se poškodovali dve osebi.

Med kontrolo prometa so policisti ustavili še štiri pijane voznike, trije med njimi so vozili brez veljavnih vozniških dovoljenj, še eden pa je vozil pod vplivom prepovedanih drog.

Pod vplivom alkohola in brez veljavnih vozniških dovoljenj

Metliški policisti so 19. 1. zvečer med kontrolo prometa pri Svržakih ustavljali voznika osebnega avtomobila Fiat punto. Voznik znakov policistov ni upošteval, s pospešeno hitrostjo je nadaljeval z vožnjo in zapeljal na travnik, kjer je z vozilom obstal. Policisti so med postopkom ugotovili, da gre za 21-letnega voznika, ki nima veljavnega vozniškega dovoljenja, v litru izdihanega zraka pa je imel 1,16 miligramov alkohola. Avtomobil so mu  zasegli in o kršitvah z obdolžilnim predlogom seznanili sodišče.

Policisti so 18. 1. med kontrolo prometa v okolici Šentruperta ustavili voznika osebnega avtomobila znamke Hyundai. Med postopkom so ugotovili, da 44-letni voznik nima veljavnega vozniškega dovoljenja in mu zaradi očitnih znakov alkoholiziranosti odredili preizkus. V litru izdihanega zraka je imel 0,93 miligramov alkohola. Avtomobil so mu zasegli in o kršitvah z
obdolžilnim predlogom seznanili sodišče.

V noči na 19. 1. so v Novem mestu ustavili 26-letnega voznika osebnega avtomobila. Kršitelj, ki nima veljavnega vozniškega dovoljenja, je imel v litru izdihanega zraka 0,77 miligramov alkohola. Vozil je neregistriran in nezavarovan avtomobil, na katerem so bile nameščene registrske tablice, ki pripadajo drugemu vozilu. Avtomobil znamke Fiat so mu zasegli in o kršitvah seznanili sodišče.

Trebanjski policisti so bili 19. 1. popoldne obveščeni o prometni nesreči pri kraju Rihpovec. Ugotovili so, da je voznik osebnega avtomobila znamke BMW pri vožnji po klancu navzdol zaradi neprilagojene hitrosti izgubil oblast nad vozilom in trčil v kamnito ograjo. Povzročitelj, ki se v nesreči ni poškodoval, je imel v litru izdihanega zraka 0,36 miligramov alkohola. Odvzeli so mu vozniško dovoljenje, prepovedali nadaljnjo vožnjo in zaradi kršitev cestno prometnih predpisov izdali plačilni nalog.

20. 1. nekaj po 5. uri se je zgodila prometna nesreča na Ljubljanski cesti v Novem mestu. Po prvih ugotovitvah in zbranih obvestilih policistov naj bi 28-letni voznik med vožnjo zaspal, s ceste zapeljal na brežino in se z vozilom prevrnil. Lažje poškodovan povzročitelj nesreče je imel v litru izdihanega zraka 0,75 miligramov alkohola. Zoper kršitelja bodo policisti na sodišče naslovili obdolžilni predlog.

Pijanega voznika pridržali

Med kontrolo prometa v Novem mestu so policisti v noči na 20. 1. na Kandijski cesti ustavili voznika osebnega avtomobila in mu zaradi očitnih znakov alkoholiziranosti odredili preizkus. 46-letnemu kršitelju, ki je imel v litru izdihanega zraka 0,70 miligramov alkohola, so odvzeli prostost in ga odpeljali v prostore za pridržanje. O vožnji pod vplivom alkohola bodo z obdolžilnim predlogom seznanili sodišče.

Voznik pod vplivom prepovedanih drog

Trebanjski policisti so 20. 1. zvečer med kontrolo prometa ustavili 20-letnega voznika, ki ni imel veljavnega vozniškega dovoljenja. Zoper kršitelja so odredili strokovni pregled zaradi suma vožnje pod vplivom prepovedanih drog. Strokovni pregled je potrdil prisotnost prepovedanih drog, zato so mu avtomobil zasegli in o kršitvah z obdolžilnim predlogom
seznanili sodišče.

Nesreča na avtocesti

18. 1. nekaj po 20. so bili policisti obveščeni tudi o prometni nesreči na avtocesti pri Smedniku. Policisti so opravili ogled in ugotovili, da je nesrečo povzročil 64-letni voznik osebnega avtomobila, ki je zaradi neprilagojene hitrosti izgubil oblast nad vozilom in trčil v tovorno vozilo romunskih registrskih oznak. V nesreči je nastala premoženjska škoda, policisti pa so ugotovili, da je povzročitelj nesreče vozil pod vplivom alkohola. V litru izdihanega
zraka je imel 0,30 miligramov alkohola. Zaradi kršitev cestno prometnih
predpisov so mu izdali plačilni nalog.

C. R.