Kočevje: Kmalu dolgo pričakovan dializni center

Podpis predpogodbe (vir: občina)

Občina Kočevje bo stavbo nekdanjih blagovnih rezerv na Roški cesti 20 v celoti prenovila in opremila ter vzpostavila Zdravstveni center Kočevje. Prostore v njem bo v sodelovanju z UKC Ljubljana dobil tudi dolgo pričakovan dializni center, ki bi začel delovati v začetku leta 2023. 

Predpogodbo za uporabo občinskih prostorov z namenom vzpostavitve dializnega centra sta v petek v Kočevju podpisala župan dr. Vladimir Prebilič in generalni direktor UKC Ljubljana Jože Golobič.

Predpogodba je po besedah Prebiliča plod večmesečnih usklajevanj med UKC Ljubljana in občino. V Kočevju so si namreč dializni center želeli že dlje časa, saj želijo s tem dializnim bolnikom omogočiti dializo bližje domu, v UKC Ljubljana pa so jim bili pri tem pripravljeni prisluhniti.

V nekdanji stavbi na Roški cesti 20

Dializni center bo urejen v nekdanji stavbi blagovnih rezerv na Roški cesti 20, ki je v neposredni bližini Zdravstvenega doma Kočevje in jo je občina odkupila leta 2019. Zanj bo po besedah župana namenjenih 350 kvadratov površine, istočasno pa bodo v stavbi uredili še prostore za različne zdravstvene dejavnosti, kot so med drugim zobne ambulante, center za duševno zdravje ter center simulacij za usposabljanje in izobraževanje.

Prostore uredi občina, UKC mora vzpostaviti dializni center

V petek podpisana predpogodba občino Kočevje v skladu z dogovorom zavezuje, da bo prostore uredila in primerno opremila ter jih oddala v brezplačen najem UKC Ljubljana. Ta pa mora nato v njih vzpostaviti dializni center in dializo izvajati vsaj 10 let.

Vrednost projekta: 3,5 milijona evrov

Z deli bodo po besedah župana začeli spomladi prihodnje leto, s prvimi dializami pa bi lahko začeli že poleti. Celoten projekt bo stal okoli 3,5 milijona evrov, od česar je občina 700.000 evrov že dobila za energetsko sanacijo objekta, nekaj sredstev pa upa da bo pridobila še od ministrstva za zdravje.

Generalni direktor UKC Ljubljana Golobič je ob podpisu predpogodbe izrazil zadovoljstvo, da imajo v občini sogovornika, ki razume strategijo UKC, da se približa pacientom. “To je prvi korak k regionalizaciji in veseli smo, da smo na istem vlaku,” je dejal.

Podobnih dislociranih enot UKC še nima, zato gre za pilotni projekt, za katerega verjamejo, da ga bodo izvedli še kje. Redno se namreč na dializo v UKC Ljubljana vozi okoli 300 dializnih bolnikov iz vse Slovenije.

Vizualizacija objektov:

Foto: Občina

K. R.