Kje bomo drevi lahko kresovali? Jutri vabijo Gorjanci, Javorovica in Debenec

Pred 1. majem, praznikom dela, bodo zvečer tradicionalno zagoreli kresovi. Zbrali smo podatke, kje vse bodo kresovi goreli v občinah na našem območju.

Kurjenje gresov je sicer povezano tudi s postavljanjem mlajev. Dogaja se na predvečer praznika dela, ki je mednarodni praznik, posvečen spominu na krvave demonstracije v Chicagu. Te so bile leta 1886, ko so delavci zahtevali osemurni delavnik. Policija je demonstracije zatrla.

Od takrat dalje se tega dne bolj posvetimo položaju delavcev in njihovim pravicam. Tudi zato naj bi bila organizacija kresov in prvomajskih praznovanj bolj v domeni sindikatov. Vendar pa kresovanja pripravljajo tudi različna območna društva in ostale organizacije.

Danes bomo torej kresovali in se družno veselili ob postavljanju mlajev, jutri zjutraj pa bodo mnoge med nami prebudile budnice s pihalnimi godbami. Jutri bomo tudi več in bolj poglobljeno razmišljali o naših današnjih pravicah, pa tudi obveznostih. Slednje gre namreč z roko v roko.

Kje se bomo drevi veselili in praznovali?

Bela krajina, Metlika: KUD Plac danes zvečer vabi na tradicionalno kresovanje, ki bo na metliškem kopališču.

Kočevje: Okrepčevalnica Brunarica (Kočevska cesta 30 a, na relaciji od Dolge vasi proti Livoldu) pripravlja kresovanje, kjer bo tudi zabava s skupino Gadi in Petkovo pumpo. Obljubljajo velik kres in mega fešto, ki se bo začela ob 19. uri.

Mokronog-Trebelno: VO Hajdoše oz. njihova sekcija Hajdoški orači je s pomočjo društev iz vasi, v zahvalo vaščanom, ki omogočajo ohranjanje starih običajev, kresovanje pripravila že v sredo, 26. aprila. Danes ob 17. uri pa bodo postavljali majsko drevo, kot pravijo (mlaj), pri gasilskem domu v Hajdošah.

Novo mesto:

  • Ob 18. uri se bo začelo tradicionalno kresovanje na Trški gori, pri Lovskem domu.
  • Na lokaciji Knjižnice pod krošnjami na Pumpnci, na Župančičevem sprehajališču, bodo ob 20.30 prižgali kres. Krajša kulturna prireditev se bo začela ob 20. uri.

Osilnica: Občina Osilnica tradicionalno kresovanje pripravlja v okviru občinskega praznika. Kresovanje bo ob 19. uri v Ribjeku (pod cerkvico proti Kolpi). Za hrano in pijačo bo poskrbljeno.

Škocjan: V športnem parku Bela Cerkev bo ob 18. uri tradicionalno prvomajske kresovanje s pohodom na Vinji Vrh.

Šentrupert: Tradicionalna prireditev Kresovanje Nebesa bo na najvišjem vrhu občine, organizirata ga društvo zmajarjev Prelet Šentrupert in izletniška kmetija Nebesa. Zabaval bo Ansambel Petra Fink. Ure začetka sicer niso zapisali, bo pa zvečer.

Šmarješke Toplice: Športno turistično društvo Bela cerkev vabi na 10. tradicionalno kresovanje ob 18 uri. Zbirno mesto za pohodnike bo v športnem parku Bela cerkev, od koder bo potekal pohod na Vinji vrh. Ob 21. uri bodo zakurili prvomajski kres, sledilo bo presenečenje.

Trebnje: Kresovanje bo potekalo v mestnem parku, začelo se bo ob 20. uri, zbrane bo zabavala Klapa Lumin.

Gorjanci: Zveza delavskih sindikatov Slovenije – Solidarnost veliko prireditev pripravlja sicer za jutri, kar pa ne pomeni, da danes ne bodo pripravili tudi kresa. Tega bodo drevi prižgali na Gorjancih in se tudi poveselili ob njem.

In jutri, 1. maja?

Gorjanci: Zveza delavskih sindikatov Slovenije – Solidarnost bo jutri, 1. maja, na Gorjancih – Miklavžu, pripravila tradicionalni Prvomajski sindikalni tabor. Začel se bo ob 12. uri, s prihodom pohodnikov sindikalnega tabora. Zbor pohodnikov iz dolenjske in posavske smeri bo ob 8.30 uri pri Gasilnem domu Orehovica, od koder se bodo pohodniki odpravili peš na mesto prireditve. Po končanem uradnem delu prireditve bo zabava z Okroglimi muzikanti.

Javorovica: Na Javorici bo ob 11. uri tradicionalno prvomajsko srečanje, ki ga pripravlja Občina Šentjernej. Že ob 7. uri pa se bo začel pohod na Javorico, zbor bo pri spomeniku Gorenje Vrhpolje pri Šentjerneju.

Debenec: Na Debencu bo že 36. prvomajsko srečanje. Začelo se bo ob 11. uri, pripravlja ga Zveza svobodnih sindikatov Slovenije v sodelovanju z Občino Mirna.

Podatke smo zbrali z različnih spletnih strani. Če prireditve v vaši občini ni na tem seznamu, pomeni, da te tudi ne prirejajo. Ali pa je zgolj niso javno objavili.

Če smo morda kaj spregledali, pa vas prosimo, da nam to sporočite in bomo seznam osvežili.

C. R.