Kdaj v vrtce in šolske klopi, kako bo s testiranjem zaposlenih?

(vir: pixabay.com)

V tem tednu se šolarji prve triade, kot tudi vrtčevski otroci, še ne bodo vrnili v šolske klopi in vrtce. Če bo epidemiološko stanje dovoljevalo, se naj bi ti v svoje klopi vrnili v ponedeljek, 11. januarja 2020.

Vlada je pri oceni razmer in posledično tej odločitvi upoštevala tako trenutne razmere kot tudi odločitve držav z veliko boljšo epidemiološko sliko, kot je naša, kot so Avstrija, Nemčija, Nizozemska, Irska in Danska.

Slednje so se odločile, da po novem letu šol še ne odprejo. Šole bodo povečini v teh državah ostale zaprte do sredine januarja, ponekod bodo zaprti ostali tudi vrtci.

Tudi na Hrvaškem, kjer so razmere primerljive z našimi, testirajo pa veliko manj ljudi bodo osnovne in srednje šole ostale zaprte do 18. januarja.

Večina v Sloveniji pa naj bi bila po načrtu v šoli do konca januarja – če bo epidemiološko stanje to dovoljevalo.

Pristojni bodo izvajali tudi testiranja zaposlenih na šolah, tako da zaposlenim ne bo treba nikamor hoditi na testiranje. Prejeli bodo poziv na testiranje. Ministrica za izobraževanje dr. Simona Kustec je tik pred prazniki dejala, da so po šolah med zaposlenimi že povpraševali po interesu za testiranje in ugotovili, da jih je bilo zainteresiranih veliko več kot polovica.

Če bodo interes za testiranje izrazili starši otrok, bodo to po ministričinih napovedih tudi omogočili, ne bo pa testiranje obvezno.

Vračanje vseh učencev v šole mora biti po njenem prepričanju varno in trajno, kar pomeni, da bodo po vrnitvi v šole tam tudi ostali. Vsi, torej zaposleni, otroci in starši, pa bodo morali spoštovati vse epidemiološke ukrepe in slediti smernicam strokovnega pedagoškega dela. Zaposleni bodo morali slediti tudi priporočilom za izvajanje hitrih testov.

Šole so sicer že pred časom prejele temeljne okrožnice glede varnega vračanja v šolske klopi, dodatne okrožnice, povezane z izvedbo hitrega testiranja, pa so dobile pred novoletnimi prazniki, 28. decembra 2020.

Pediater Denis Baš.

Pediater Denis Baš je na novinarski konferenci 31. decembra 2020 poudaril, da vsak od nas lahko prispeva k temu, da bodo učitelji, vzgojitelji, otroci in njihovi domači varni. Zato je vse pozval k sodelovanju in odgovornemu ravnanju. Ključno se mu zdi, da vsi zaposleni v vzgoji in izobraževanju na delo hodijo popolnoma zdravi in da že ob vsakem najmanjšem znaku ostanejo doma ter opravijo testiranje na novi koronavirus.

Vse, ki sodelujejo pri delu šol, vrtcev in vzgojnovarstvenih zavodov, je Baš prosil, da se udeležujejo rednih testiranj na prisotnost okužbe s SARS-CoV-2, katerih namen je, da se odkrijejo okužene osebe zgodaj, še preden se pojavijo znaki okužbe, da se s takojšnjo izolacijo prepreči, da bi se okužba širila naprej.

Na rednih testiranjih v drugih podobnih poklicih je bilo pozitivno ugotovljenih približno 3 odstotke takih oseb.

Za test je potreben bris nosnega žrela. Sluznica tam najbolj ustreza bivalnim pogojem virusa, zato na njej nahaja v največjih količinah. Bris je nekoliko neprijeten, ni pa boleč in je popolnoma neškodljiv. Po izvedbi testa se ves kužni material zavrže. Test pokaže trenutno stanje, zato je potrebno test na nekaj dni ponavljati.

Baš je vse spodbudil, da se vsi kar se da najbolje držijo vseh svetovanih ukrepov za preprečevanje širjenja okužb, kot so ohranjanje “varnega mehurčka”, nošnja maske in druge osebne zaščitne opreme, pogosto zračenje prostorov, razkuževanje.

Vir: 5. januarja v šolo otroci s posebnimi potrebami

M. D.