Karitas: Socialne stiske se povečujejo, tudi med upokojenci

Pri Škofijski Karitas Novo mesto, ki pokriva območje jugovzhodne Slovenije, so letos pomagali približno 12.000 osebam. Do zdaj so jim med drugim pomagali s 315 tonami gmotne in skoraj 80.000 evri denarne pomoči v obliki plačevanja položnic ter drugih stroškov. Pri delu jim pomaga okoli 700 rednih in občasnih prostovoljcev.

Letos so razdelili 290 ton hrane in 25 ton pralnega praška in higienskih potrebščin, celotna vrednost vse pomoči je bila okoli 200.000 evrov.

Pomoč v materialnih dobrinah je bila letos za več kot 50 ton večja kot v letu 2016. Število prosilcev je ostalo na približno lanski ravni, zaznavajo pa rast novih. Gre predvsem za nove družine in nove stiske.

Letos se je povečalo tudi število prosilcev za pomoč, ki živijo sami. Med temi prevladujejo upokojenci. Približno vsak četrti, ki mu pomagajo z denarno pomočjo, je upokojenec. Hkrati pomagajo tudi z drugimi oblikami, med drugim tudi z izposojo ortopedskih pripomočkov. V program teh je bilo letos vključenih 80 bolnikov.

Osebnim stiskam se vse bolj pridružujejo tudi njihove nove oblike, ki jih v okviru Karitasa skušajo reševati pretežno s strokovno pomočjo ali s pomočjo posebnih organizacij.

Po podatkih Škofijske Karitas Novo mesto, ki na Dolenjskem, v Beli krajini in Posavju združuje 30 podružnic, so sicer letos razdelili nekaj več kot 3000 paketov, kar je dobrih 400 več kot lani. Pomagali so tudi z oblačili in drugim podarjenim materialom ter pri nakupu nujnih življenjskih pripomočkov oz. naprav bele tehnike.

Komisija je letos obravnavala tudi 650 vlog za denarno pomoč, prejelo jo je nekaj več kot 400 gospodinjstev oziroma nekaj manj kot 1200 družinskih članov.

Dobrih 16.000 evrov so razdelili za reševanje večjih družinskih stisk zaradi bolezni. Z boni za nakup šolskih potrebščin in s plačili šolske prehrane, vrtcev ter dijaških domov so skoraj 150 družinam pomagali z nekaj manj kot 16.500 evri, nekaj manj kot 34.000 evrov so skoraj 240 gospodinjstvom razdelili za plačilo najnujnejših položnic, 65 gospodinjstvom pa so z nekaj več kot 13.000 evri pomagali pri nakupu oz. plačilu kurjave.

Prostovoljci novomeške škofijske Karitas pomagajo tudi s svetovanjem, enajstim otrokom in mladostnikom, 23 starejšim in petim družinam pa so letos omogočili letovanje.

Podatke sta včeraj na letni novinarski konferenci predstavila generalni tajnik Gregor Vidic in socialna delavka Andreja Kastelic. Novomeško Škofijsko Karitas vodi Ciril Murn. Sedež in tajništvo Škofijske Karitas Novo mesto je na Smrečnikovi ulici v Novem mestu.

C. R.