JV Slovenija: Delež cepljenih za desetino nižji od povprečja v državi

Delež cepljenih z vsemi odmerki po občinah (temnejše obarvano pomeni višji delež, svetlejše nižji). (vir: NIJZ)

V Sloveniji je bilo do včeraj s prvim odmerkom cepiva cepljenih 634.926 državljanov, z obema odmerkoma pa 346.634. Približno 242.000 državljanov pa je prebolevnikov, kar pomeni, da so covid-19 že preboleli. To pomeni, da je v državi po oceni že blizu polovice državljanov vsaj delno zaščitenih pred boleznijo.

Podatki o cepljenju v državi so glede na dane razmere, ko proizvajalci komajda zagotavljajo naročene količine cepiva, – osupljivi.

Prvo cepljenje je bilo 27. decembra lani, januarja je bilo s prvim odmerkom cepljenih okoli 50 tisoč državljanov, po 5. februarju pa je šlo to rapidno navzgor, izrazit vzpon je aprila in maja, kar je povezano tudi z dinamiko prejemanja cepiv proti covid-19.

S prvim odmerkom cepiva je bilo v državi po podatkih NIJZ cepljenih 30,2 odstotka prebivalcev, vsemi odmerki je v državi cepljenih 16,5 odstotka prebivalcev, cilj je 60- in več odstotna precepljenost, ki bo tudi pomenila dolgotrajno zaščito pred tem virusom.

Kje smo v Jugovzhodni Sloveniji?

Slovenija se kot država sicer premika v zeleno fazo, kar pomeni manj kot 300 obolelih v bolnišnicah in 300 potrjenih okužb v sedmih dneh. Vendar pa niso vse regije enako uspešne pri obvladovanju epidemije.

Včeraj je bilo še vedno pet regij obarvanih rumeno, med njimi tudi Jugovzhodna Slovenija.

Ostale regije so bile že včeraj v zeleni fazi. To ni dobra popotnica za Jugovzhodno Slovenijo, kaže pa tudi, da cepljenje v delu regije zaostaja za ostalimi.

Število cepljenih v Jugovzhodni Sloveniji je namreč za približno desetino nižje od povprečja v državi, z dvema odmerkoma je bilo do včeraj cepljenih 15,1 odstotka prebivalcev.

Podatki o cepljenih po občinah na Dolenjskem, v Beli krajini in Kočevsko-ribniškem območju. (Temnejše pobarvano pomeni večji delež cepljenih, svetlejše manjši delež.)

Na Dolenjskem, v Beli krajini in Kočevsko-ribniškem je bilo do včeraj s prvim odmerkom cepljenih 41.631 ljudi (28,5 %, v državi 30,2 %), z vsemi odmerki pa 22.050 (15,1 % vseh prebivalcev, v državi pa 16,5 %).

Podatki po občinah kažejo, da je največji delež cepljenih v občinah: Osilnica (50,4 %), Kostel (46,1 %), Kočevje (37,9 %), Sodražica (35,8 %),  Loški Potok (33,4 %) in Ribnica (31,9 %). To so tudi občine, ki so najboljše ali med najboljšimi v Sloveniji.

V dolenjskih in belokranjskih občinah pa je precej slabše kot na kočevsko-ribniškem območju, očitno je, da so tudi spodbude občanov in občank za cepljenje s strani lokalnih skupnosti bolj šibke.

Najslabša precepljenost s 1. odmerkom je v občinah: Škocjan (19,9 %), Mokronog – Trebelno (21,3 %), Šentrupert (21,4 %), Žužemberk (23,6), Šmarješke Toplice (23,9 %), Dolenjske Toplice (25 %), Črnomelj (25,8 %), Semič (26,7 %), Straža (26,9 %), Šentjernej (27,3 %) in Metlika (27,5 %).

Pod povprečjem države sta tudi dve veliki dolenjski občini: Trebnje (27,6 %) in Novo mesto (28,2 %).

Podatki po občinah so razvidni iz tabele, ki jo objavljamo v nadaljevanju.

Vir: Microsoft Power BI

Rumeno so bile včeraj obarvane regije: Primorsko-notranjska, Osrednjeslovenska, Jugovzhodna Slovenija, Obalno-Kraška in Zasavska regija. Ostalih sedem regij je obarvanih zeleno.

C. R.