Javnomnenjska podpora vladi in Svobodi strmoglavila, SDS z naskokom vodi

Vlada za svoje delo očitno še naprej nima legitimnosti. (vir: arhiv)

Po oktobrski javnomnenjski raziskavi, ki jo je za Delo opravila agencija Mediana, je podpora vladi in Gibanju Svoboda strmoglavila. Delo vlade namreč pozitivno ocenjuje le še 22 odstotkov vprašanih, negativno pa že kar 42,1 odstotka. Tudi Gibanje Svoboda je izgubilo četrtino podpore oz. šest odstotnih točk.

 

Če bi bile parlamentarne volitve v nedeljo, bi na njih zmago slavila SDS s 23 odstotki, kar sta dve odstotni točki več kot septembra (21,1 odstotka), Gibanje Svoboda pa bi izbralo 18,8 odstotka vprašanih. Še septembra bi Svobodo obkrožilo 24,3 odstotka sodelujočih. To je tudi najnižja podpora tej stranki po lanskih parlamentarnih volitvah.

Za NSi se je opredelilo 7,2 odstotka anketirancev (septembra 5,8 odstotka), sledi SD s sedmimi odstotki (septembra 6,7) in nato Levica s 5,1 odstotka (septembra 4,3).

Druge stranke glede na rezultate ankete ne bi prestopile parlamentarnega praga.

Pozitivno delo vlade ocenjuje 22 odstotkov anketiranih (kar je kar 17 odstotnih točk manj kot septembra), kot srednje 34,1 odstotka (septembra 28,6), negativno pa že 2,1 odstotka (septembra 29,3). Srednja ocena dela vlade znaša 2,64, medtem ko je bila septembra 3,08.

Na barometru priljubljenosti politikov je še naprej vodilna predsednica republike Nataša Pirc Musar. Drugi ostaja poslanec SDS in ustanovitelj Platforme sodelovanja Anže Logar, tretji pa je državni sekretar in vodja vladne službe za obnovo po poplavah Boštjan Šefic.

A. V.