Gambijskega posiljevalca ne morejo deportirati, ne boste verjeli zakaj …

Gambijca Joachima Cardosa, ki je v Veliki Britaniji posilil žensko, tamkajšnje oblasti ne morejo deportirati nazaj v njegovo državo. Razlog za to je, kot je odločilo tamkajšnje sodišče, da mu v Gambiji ne bi mogli nuditi dovolj dobre zdravniške oskrbe oz. zdravil, ki jih potrebuje, pišejo tuji mediji.

 

43-letni Joachim Cardos je nezakoniti priseljenec v Edinburgu. Tam je preprodajal mamila, nekega dne pa je z nožem napadel žensko in jo posilil.

Po prestani zaporni kazni je sodišče odločilo, da ga deportirajo nazaj v rodno Gambijo, a deportacija ne bo izvedena. Sodišče za priseljence je namreč presodilo, da bi lahko v primeru izgona “izkusil resnične težave pri dostopu do redne oskrbe s potrebnimi zdravili” in se soočil z “resničnim tveganjem družbene izolacije in stigmatizacije”.

Ministrstvo za notranje zadeve mu je sicer ponudilo dovolj zdravil za tri mesece in 1250 funtov za nakup dodatnih zalog zdravil na recept, ki jih potrebuje, a je ponudbo zavrnil. Zato je obveljala odločitev sodišča.

Ob takšni razsodbi se seveda mnogi sprašujejo, ali smo Zahodnem svetu s človekovimi pravicami povsem zašli, če so pravice posiljevalcev in migrantov po zdravstveni oskrbi očitno pred pravicami njihovih žrtev in večinskega prebivalstva po varnosti. Takšna vprašanja si ob razsodbi zastavljajo tudi v Veliki Britaniji.

A. V.