Janez Janša: “Zaustavili bomo tako covid-19 kot ilegalne migracije”

S seje Sveta za nacionalno varnost (vir: Kabinet predsednika Vlade RS)

Predsednik vlade Janez Janša je včeraj sklical sejo Sveta za nacionalno varnost (SNAV), na kateri so razpravljali o stanju v zvezi s koronavirusom in stanju na področju ilegalnih migracij. Za ukrepe so ugotovili, da so ustrezni in dobro pripravljeni. Za migracije pa so sprejeli sklep o nujnosti večjih pooblastil slovenski vojski pri varovanju južne meje, kar bo vlada ponovno poslala v državni zbor.

Svet za nacionalno varnost je ocenil, da smo na prelomni točki, ko lahko še z mehkimi ukrepi brez večjega zaustavljanja javnega življenja in gospodarstva zaustavimo širjenje virusa in na ta način preprečimo, da bi za virus plačali enako visoko ceno, kot smo jo plačali spomladi.

Svet je pozval vse državljanke in državljanke, da sprejete ukrepe proti širjenju novega koronavirusa upoštevajo v celoti. Od tega bo namreč odvisno, ali bodo tu ukrepi tudi dejansko prijeli.

Ocenili so, da so ukrepi primerni, uravnoteženi. Takšni so tudi načrti, ki so bili sprejeti za spopad s koronavirusom. Načrti so vnaprej dobro pripravljeni, uravnoteženi in obstajajo vse različice, ki so pripravljene za to, da se virus v vsakem primeru zaustavi.

Janez Janša je po seji sveta tudi povedal, da v tem trenutku “nismo pred dilemo, ali bomo sposobni ustaviti širjenje virusa, to smo sposobni, to vemo, kar smo dokazali ob bistveno manjših resursih spomladi, vprašanje pa je, kakšno ceno bomo plačali za to.”

“Ta cena pa ni odvisna od vlade, saj je sprejela ukrepe, ki so primerni in zadostni, ta cena je odvisna od tega, ali bomo te ukrepe spoštovali in upoštevali vsi.”

Opozoril je, da 5 % prebivalstva teh ukrepov, ki so mehki, ne upošteva, in s tem onemogoča njihovo učinkovitost ter prepreči ali ogrozi oziroma omalovažuje odgovorno ravnanje 95 % ostalega prebivalstva.

Nezakonite migracije: Podpora večjim pooblastilom Slovenski vojski

Člani Sveta za nacionalno varnost so v celoti podprli tudi predlog slovenske policije za večja pooblastila Slovenski vojski pri varovanju državne južne meje, saj stanje postaja kritično. Gre za aktivacijo 37.a člena Zakona o obrambi. Svet je v celoti podprl predlog Policije, da vlada v državnem zboru ponovno predlaga potrditev tega člena.

Janša je nato vse opozicijske stranke (LMŠ, SD, Levica in SAB) pozval, naj to v državnem zboru tudi podprejo. Za uveljavitev večjih začasnih pooblastil vojakom pri varovanju meje je namreč v državnem zboru potrebna dvotretjinska večina glasov.

Janša je poudaril: “Vlada ima povsem neposredno dolžnost, da zavaruje varnost vseh prebivalcev v državi. Za slovensko vlado je varnost slovenskih državljanov sredi Ljubljane enako pomembna kot človekove pravice in varnost državljanov v Ilirski Bistrici, Črnomlju ali katerikoli drugi občini ob meji oziroma ob tako imenovani migrantski poti, ob katerih se dogaja marsikaj, ob katerih je ogrožena varnost ljudi in lastnina prebivalcev.”

Dodal je, da kljub temu, da osrednji slovenski mediji o dogajanjih na migrantski poti ne poročajo, za razliko do tega, da poročajo o tem, če nek policist grdo pogleda kolesarja sredi Ljubljane in da gre pri tem že za kršitev človekovih pravic.

“Za slovensko vlado so človekove pravice in varnost kateregakoli državljana ne glede na to, kje živi, enako pomembne in zato ponovno apeliramo na resnost ter da se zagotovi dovolj glasov za aktivacijo 37.a člena zakona o obrambi v Državnem zboru,” je poudaril premier Janša.

“Zaradi situacije s COVID-19, ki postaja težka, odgovorna in zahtevna, so tu potrebni dodatni resursi slovenske policije in ti resursi so omejeni. Policija ne more biti hkrati na nalogah, ki jih zahteva situacija s COVID-19 in hkrati pri zavarovanju naše južne meje.

V kolikor bi sklep oziroma odločitev v smislu aktivacije 37. a člena v državnem zboru ne bila sprejeta, ima slovenska vlada samo še eno možnost, in to je, da zaprosi za pomoč policije partnerskih držav v schengenskem območju in z njihovo pomočjo, kot se je to zgodilo že leta 2015, dosledno zavaruje našo južno mejo in prebivalstvo ob njej,” je zaključil predsednik vlade Janez Janša.

Sprejeti sklepi Sveta za nacionalno varnost:

Vir: Vlada RS 

J. M.