Izkušnje s cepljenjem iz prve roke v Kočevju

Cepljenje v Zdravstvenem domu Kočevje (vir: ZD Kočevje, Facebook)

V zadnjem času je veliko vprašanj, povezanih s cepljenjem, varnostjo, morebitnih stranskih učinkih cepljenja in o vrstah cepiv. Podobno ugotavlja tudi zdravnica in direktorica Zdravstvenega doma Kočevje, Polona Vidič Hudobivnik.

Slednja občane in občanke prek Facebooka tudi izredno dobro, dnevno obvešča o vsem, kar se dogaja v povezavi s covid-19, česa podobnega drugje še nismo zasledili.

Vidič Hudobivnikova je včeraj zapisala, da je bila dvakrat cepljena, stranskih učinkov ni bilo, razen nekaj dni trajajoče rdečine in bolečine na mestu vboda. V nadaljevanju pa je navedla:

“V svetu je cepljenih že milijone ljudi, podatki o stranskih učinkih so dostopni in govorijo o tem, da so cepiva proti COVID-19 varna in imajo malo stranskih učinkov v opazovanem obdobju. In da so vsa cepiva, ki so ta hip na voljo, učinkovita.” Nato je zapisala izkušnje iz lokalnega okolja.

Cepijo s Pfeizerjevim cepivom in cepivom AstraZeneca

V Zdravstvenem domu Kočevje so do včeraj cepili skupno 2445 ljudi, od tega 392 z obema odmerkoma Pfeizerjevega cepiva, 501 s prvim odmerkom Pfeizerjevega cepiva in 1552 oseb s prvim odmerkom cepiva podjetja AstraZeneca. Med njimi je 1058 starejših od 75 let in 52 nepokretnih, ki so jih cepili na domu.

Vse so spremljali prve pol ure po cepljenju in niso zabeležili nobenega resnega stranskega učinka v smislu anafilaksije (resne preobčutljivostn reakcije), ki se v najhujši obliki lahko pojavi takoj po cepljenju.

V kasnejših dneh po cepljenju so zabeležili več stranskih učinkov, in sicer pri večini blage stranske učinke v smislu bolečine, otekline in rdečine na mestu vboda in pri približno četrtini še glavobol, slabo počutje, boleče mišice, povišano temperaturo ipd., do 48 ur po cepljenju.

Ti učinki so pričakovani in pomenijo, da se je naše telo odzvalo na cepivo in tvori zaščitna protitelesa.

“Stranski učinki so pri vsakem posegu v telo vedno možni, a so na srečo po tem cepljenju redki in ne pretehtajo nad veliko koristjo, ki ga cepljenje nudi. Škoda ob sami bolezni COVID-19 je lahko mnogo hujša.

Naše izkušnje s cepljenjem so dobre, zato spodbujamo k odločitvi za cepljenje. V tem tednu pričakujemo veliko število odmerkov.”

Polona Vidič Hudobivnik je še dodala: “Prijavite se lahko pri osebnem zdravniku, ki vam je na voljo tudi za vsa dodatna pojasnila, saj vas najbolje pozna in vam lahko svetuje, kako ravnati v vašem primeru.”

Opozorila je tudi, da je na spletu in v medijih na voljo poplava informacij, ki so lahko tudi lažne in zavajajoče. Zato priporoča, naj beremo preverjene vire in se posvetujemo tam, kjer imamo zaupanje tudi za vsa naša ostala zdravstvena vprašanja.

K. R.