Izjava dneva: “Za te rokovnjače ne bom več delal najmanj 6 dni v tednu”

Ljudje plešejo, je rekel najverjetnejši mandatar, elektro oligarh Robert Golob. Res, eni plešejo, drugi bežijo iz Slovenije.

Odzivi na koalicijsko pogodbo nove vlade, ki jo je znani analitik in komentator dr. Peter Gregorčič označil kot Koalicijo lačnih ust (KLU), so izredni in ogorčeni.

Ne samo državljani, tudi strokovnjaki in podjetniki pogodbo označujejo kot katastrofo.

Dr. Mitja Kovač z Ekonomske fakultete je včeraj dejal, da bodo posledice kmalu vidne v obliki usihanja gospodarske rasti, eksplozije javnega dolga, nadaljnjega povečevanja strukturnih neravnovesij in brezposelnosti, nadaljnjega zaostajanja za najrazvitejšimi državami ter bega možganov in kapitala.

Državljani že dvigujejo svoje prihranke na bankah, podjetniki intenzivno iščejo poti, da bi svoje dejavnosti prenesli v druge države (Avstrijo, na Hrvaško in podobno).

Eden od obrtnikov, orodjar, pa je zapisal:

“42 let delovne dobe. Kot zasebnik. Sem mislil potegniti še kakšna tri leta. Še plačati nekaj davka in prispevkov. Ne biti v breme družbi. Pri prihajajočih davkih pa bom tudi sam zaprl podjetje in v pokoj. Za te “rokovnjače “pa ne bom več delal najmanj 6 dni na teden.” (Ime obrtnika je znano uredništvu.)

Komentar ene od sledilk je bil: “Pri nas tudi. Par let do penzije, ampak bomo v takem primeru zaprli. Toliko je že prihrankov, da si vplačujemo minimalca do penzije, pa verjetno rezidenstvo na hrvaški obali. Drugače bi delali in firmo ob odhodu v penzijo prodali zaposlenim, interes je bil. Sedaj bodo pa kaj?” (ostali brez dela in delovnih mest – op. ur.)

Za Golobovo koalicijo tudi kmetijstvo ni prioriteta. Golob je že napovedal 2 dni v tednu brez mesa. Kaj to pomeni za kmete in živinorejo, lahko oceni vsak sam.

Kaj o novih davkih, kjer bo KLU progresivno obdavčil vse premoženje, kar pomeni, da bomo že plačane davke plačali še enkrat, meni znani podjetnik Ivo Boscarol, lahko preberete na povezavi: Napovedani davki

Mnenje ekonomista Kovača je dostopno tukaj 

M. D.