Izjava dneva: “Če bi imeli bolj konstruktivno opozicijo, bi to pomoč nudila Slovenska vojska”

Sprejem tujih policistov, PU Novo mesto. (vir: Aleš Hojs, Twitter)

“Na ⁦policiji⁩ v Novem mesto smo sprejeli tuje policiste, ki bodo pomagali varovati južno mejo. Če bi imeli bolj konstruktivno opozicijo, kot so stranke ⁦SD, LMŠ, Levica in SAB, bi to pomoč nudila ⁦Slovenska vojska.”

Tako je na Twitterju objavil notranji minister Aleš Hojs in objavil tudi fotografijo današnjega sprejema tujih policistov.

Od 21 tujih policistov jih 10 prihaja iz Poljske, šest iz Litve in pet iz Estonije. Po besedah generalnega direktorja Policije dr. Antona Olaja se bodo pridružili slovenskim policistom v Beli krajini, kjer jim bodo v pomoč pri nadzoru meje in postopkih z nezakonitimi migranti.

Njihovo delo bo ves čas potekalo ob navzočnosti in nadzorom slovenskih policistov, zanj pa bodo imeli tudi določen nabor pooblastil. Pri nas bodo vsaj en mesec in največ pol leta.

Po besedah ministra Hojsa pogovori o pomoči tujih policistov potekajo tudi z nekaterimi drugimi državami. Že v naslednjem mesecu tako k nam prihajajo policisti iz Madžarske, Romunije (iz slednje vsaj 25) in “verjamem še nekaterih drugih držav”. Med drugim se o tem intenzivno pogovarjajo tudi z Dansko, Avstrijo in Nemčijo.

Se pa po besedah ministra niso odločili, da k sodelovanju povabijo hrvaške policiste, saj ocenjujejo, da imajo ti dovolj dela z varovanjem lastne meje.

M. D.