Hojs: S ponedeljkom odprava omejitev prehoda mej občin in statističnih regij

Aleš Hojs, minister za notranje zadeve (vir: Zajem zaslona)

S ponedeljkom bo začel veljati odlok, s katerim bo odpravljena omejitev gibanja na občine in na statistične regije, mogoče se bo torej prosto gibati po celotni državi, je na novinarski konferenci pojasnil minister za notranje zadeve Aleš Hojs. Kot je dodal, pa ostaja v veljavi omejitev gibanja v nočnih urah, torej med 21. in 6. uro.

Omejitev gibanja ponoči bo sproščena, ko bodo v skladu z načrtom sproščanja ukrepov epidemiološke razmere to dopuščale.

Ukrep omejitve gibanja v nočnih urah velja tudi v drugih državah, minister je naštel Avstrijo, Ciper, Češko, Francijo, Italijo, Latvijo, Madžarsko, Nizozemsko, Romunijo in Španijo. Omejitev imajo določeno tudi v delih nekaterih drugih evropskih držav, ponekod omejitev gibanja ponoči le svetujejo, nekatere države pa takšnega predpisa nimajo.

Takšno omejitev predpisujejo ali svetujejo v večini evropskih držav, tako da Slovenija po besedah notranjega ministra v tem pogledu ni izjema. Prav tako pa se bo s ponedeljkovim odprtjem občinskih in regijskih meja pridružila večini evropskih držav, v katerih so omejitev gibanja sprostili, je dodal Hojs.

Kot je navedeno v sporočilu po seji vlade, vse ostale omejitve, povezane z zbiranji, ostajajo v veljavi.

Začasno so tako še vedno prepovedane vse prireditve, shodi, slavja, praznovanja in poroke. Še vedno pa odlok določa, da lahko minister, pristojen za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, dovoli sklenitev zakonskih in partnerskih zvez.

Minister Janez Cigler Kralj je sicer nazadnje minuli petek upravne enote obvestil, da dovoljuje sklepanje zakonskih in partnerskih zvez, ob pogoju, da so pri sklenitvi prisotne največ tri oziroma največ štiri osebe. Glede na danes spremenjeni odlok je mogoče sklepati, da bo z novim dopisom dovoljena prisotnost 10 oseb

Vlada je na današnji seji tako sprejela odločitev, da se ukine omejitev gibanja na občine in regije in da se ob upoštevanju navodil za zajezitev novega koronavirusa dovoli zbiranje do deset ljudi.

Prihodnji teden se odpirajo osnovne šole za vse učence, srednje šole pa za dijake zadnjih letnikov.

Od ponedeljka so spet dovoljene vse trgovinske dejavnosti brez omejitev. Potrošnikom od ponedeljka ne bo več treba predložiti negativnega testa na novi koronavirus za uporabo storitev.

Slovenija je prešla v oranžno fazo, kar pomeni povprečno manj kot 1000 okužb v zadnjih sedmih dneh in manj kot 1000 hospitaliziranih. Vlada pri sproščanju ukrepov upošteva načrt, ki ga je sprejela že 13. januarja, v njem so natančno določene sprostitve in pogoji za to.

M. D.