Gremo na kavo, k frizerju, po novo obleko ali – preprosto – ostanemo doma?

(vir: pixabay.com)

Epidemiološka situacija glede novega koronavirusa v Sloveniji se umirja, zato se je začelo postopno sproščanje sistemskih ukrepov za zamejitev širjenja virusa. Po več tednih so tako od danes dalje znova dovoljene nekatere dejavnosti, med drugim strežba na terasah in vrtovih gostinskih lokalov, odprle se bodo lahko določene trgovine, spet bodo obratovali frizerski saloni.

Pri tem moramo upoštevati ukrepe za zamejitev širjenja virusa.

Na terasah in letnih vrtovih gostinskih lokalov morajo biti mize razporejene tako, da je med posameznimi strankami najmanj meter in pol razdalje. Izvajalci storitev naj omejujejo številčna omizja, za mizo naj sedijo le člani istega gospodinjstva.

Odstraniti je treba samopostrežne načine postrežbe, kot so solatni bar in košarice kruha za več gostov, ali mesta, kjer bi si stranke lahko same postregle določeno blago. Čist jedilni pribor naj zaposleni stranki posredujejo na način, ki onemogoča stik in morebitno onesnaženje. To je denimo zaprta vrečka s priborom za eno osebo.

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) poudarja, da morajo obiskovalci gostinskih lokalov takrat, ko uporabijo sanitarije oz. vstopijo v drug zaprti prostor, uporabiti masko ali drugo obliko zaščite ustnega in nosnega predela. Izvajalci storitev pa morajo sanitarije očistiti in razkužiti najmanj vsako uro.

Odpirajo se tudi trgovine do velikosti 400 kvadratnih metrov prodajnega prostora, kar sicer ne velja za tiste v trgovskih centrih. Če ima prodajalna v trgovskem centru lasten vhod od zunaj, bo lahko odprta.

Trgovine, ki omogočajo pomerjanje oblačil, bodo morale med drugim zagotoviti razkuževanje in učinkovito prezračevanje kabin za pomerjanje po vsaki uporabi. Oblačila, ki jih je stranka pomerila in jih ne bo kupila, je treba shraniti ločeno. Če so na njih dodatki iz plastike in kovine, je treba te razkužiti. Nato se oblačila ločeno shranijo za dva dneva, preden gredo nazaj v prodajo.

Če kupljena oblačila ne ustrezajo in trgovina omogoča možnost, da jih stranka vrne, jih zaposleni shrani v čisto polivinilno vrečo in nanjo napiše datum. Če so na oblačilih dodatki iz plastike in kovine, te dodatke zaposleni pred deponiranjem v vrečo še razkuži z alkoholnim razkužilom. Nato se oblačila ločeno shranijo za dva dneva, preden gredo nazaj v prodajo. O tem naj zaposleni vodi evidenco.

Kupci naj nakup opravijo čim hitreje – obisk trgovine naj se po navedbah NIJZ omeji na le toliko časa, kot je treba za načrtovani nakup. Čim manj naj se dotikajo katerih koli površin in predmetov, z razkuženimi rokami pa naj se dotikajo le tistih oblačil, ki jih nameravajo kupiti.

Pralna oblačila naj kupci pred prvo uporabo operejo z detergentom na najvišji temperaturi, ki jo oblačilo prenese, in dobro posušijo. Za ostala oblačila priporočajo, da jih ločeno shranijo za dva do sedem dni, preden jih začnejo uporabljati.

Oblačila, ki jim niso prav in imajo možnost, da jih vrnejo, naj kupci shranijo v čisto vrečo in vrnejo v trgovino. Po rokovanju z novimi oblačili naj si umijejo roke, po pomerjanju novih oblačil čez glavo pa priporočajo umivanje obraza z milom.

Starejši ljudje in bolniki s kroničnimi nenalezljivimi boleznimi z večjim tveganjem za težji potek bolezni morajo še posebej upoštevati preventivne ukrepe in se dodatno zaščititi. Zato naj te osebe razmislijo o nujnosti in času obiska trgovin, dokler epidemija ne izzveni,” so poudarili na NIJZ.

Od danes bodo znova lahko potekale frizerske, kozmetične in masažne storitve. Skupna je zahteva, naj se stranke naročajo po telefonu in naj se storitve opravljajo ob točno določenem terminu, saj čakanje v salonu z izjemo spremljevalcev otrok in invalidov ni dovoljeno.

Sproščene so tudi nekatere druge storitve, kot so:

  • storitve izdelave in popravil na področju tekstilne, obutvene in usnjarske dejavnosti;
  • izdelava ključev;
  • storitve fotografov, fotokopirnic, urarjev ter zlatarjev, če je stik s potrošnikom minimalen.

Vse navedene storitve je dovoljeno ponujati in prodajati le ob strogem upoštevanju navodil Nacionalnega inštituta za javno zdravje, na način, da se prepreči možnost okužbe ali je možnost minimalna.

Sproščajo se tudi omejitve na področju športa. Danes se lahko začnejo tudi športni treningi v nekontaktnih disciplinah, torej vsi individualni kondicijski treningi, tudi v ekipnih športih.

Z današnjim dnem svoja vrata odpirajo tudi cerkve. Natančna nvodila je izdala Slovenska škofovska konferenca, tudi v cerkvi bodo potrebne zaščitne maske, določena je varnostna razdalja in podobno.

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) za izvajanje posameznih dejavnosti objavlja posebna priporočila in navodila, dostopna so tukaj: https://www.nijz.si/sl/sproscanje-ukrepov-covid-19

C. R.