Golobovi podprli dvig cen oskrbnin v domovih za starejše in se pri tem prešerno smejali

Fotografija je simbolična. (vir: arhiv)

Razmere v domovih za starejše se že močno zaostrujejo. Kadrovska stiska zapira vrata domov, s 1. julijem oskrbovancem grozi visoka podražitev oskrbnin. Včeraj smo izvedeli, da bo podražitev v povprečju 16-odstotna. 

To je na včerajšnji seji parlamentarnega odbora napovedal državni sekretar Ministrstva za solidarno prihodnost Luka Omladič (Levica). Dvig oskrbnin bodo morali kriti stanovalci domov za starejše.

Lahko pa bi bilo povsem drugače. V državnem zboru so namreč odločali o predlogu Poslanske skupine Slovenske demokratske stranke (SDS), s katerim bi s 1. julijem 2023 omilili dvig oskrbnin v domovih za starejše, pripravili so vrsto ukrepov za pomoč oskrbovancem in zaposlenim. Koalicija je vse predloge zavrnila, oskrbnine bodo s 1. julijem poletele navzog, v negotovosti so tudi zaposleni v teh domovih.

Med koalicijskimi poslanci, ki so glasovali celo proti ukrepu, da se prepreči dvig cen oskrbnin, je bila tudi novomeška poslanka Gibanja Svoboda Jožica Derganc.

Poslanka Anja Bah Žibert (SDS) je ob tem zapisala:  “Ob tem, ko smo v SDS z zaskrbljenostjo spremljali glasovanje, so se poslanci Svobode prešerno smejali. To ni več žalostno,to je grozljivo!”

Poslanka (SDS) Karmen Furman je v času razprave med drugim dejala: “Škoda, ker vlada ne prisluhne našim dobrim predlogom in se ne najde teh sredstev v državnem proračunu vsaj do konca leta, kot smo predlagali. Potem bi lahko izvedli sistemsko rešitev z zakonom o dolgotrajni oskrbi.”

Glede na trenutne izračune bi se cene oskrbnin predvidoma dvignile od 5 pa vse do 30 % (odvisno od doma). To pa pomeni, da bo lahko mesečna položnica pri nekaterih oskrbovancih višja tudi do 150 evrov. Kako je s tem na našem območju, kakšne bodo podražitve, zbiramo podatke.

Konec junija bo namreč prenehal veljati interventni zakon, ki je novembra lani omilil dvig oskrbnin v domovih za starejše. Zato so v Poslanski skupini Slovenske demokratske stranke pripravili vrsto ukrepov za pomoč oskrbovancem in zaposlenim. Zahtevali so nujno sejo Odbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide. Ta je bila včeraj, proti ukrepom in pomoči so glasovali poslanci koalicije (Gibanje Svoboda, SD in Levica). Med poslanci, ki so bili proti, sta bila tudi novomeška poslanka Jožice Derganc (Svoboda) in Bojan Čebela, predsednik novoustanovljenega kluba seniorjev pri Golobovem Gibanju Svoboda.

Za ukrepe in pomoč so glasovali poslanci SDS: Anja Bah Žibert, Karmen Furman in Alenka Helbl ter poslanec NSi Aleksander Reberšek.

Glasovanje na včerajšnjem odboru:

O tem bo zdaj razpravljal še državni zbor, vendar glasovanja ne bo več. Očitno se je koalicija odločila, da bodo oskrbnine v domovih za starejše s 1. julijem 2023 poletele navzgor, v negotovosti bodo tudi delovna mesta v domovih.

A. L.