Golobov programski svetnik RTV v dvigalu napadel urednico informativnega programa

Ljubljana, RTV Slovenija Prva seja sveta RTV Slovenija, na kateri so obravnavali ugotovitveni sklep o sestavi sveta RTVS.

Odgovorna urednica informativnega programa na RTV Slovenija Jadranka Rebernik je doživela verbalni napad novopečenega programskega svetnika RTV Slovenije Tadeja Trohe. Ta je bil v programski svet imenovan potem, ko je vlada Roberta Goloba spremenila zakon tako, da ji omogoča imenovanje njej naklonjenih programskih svetnikov in s tem obvladovanje nacionalne RTV.

 

Kot je zapisala Rebernikova, sta bila tako Troha kot ona namenjena na sklicano sejo programskega sveta, ko se je po prijaznem pozdravu Troha spravil nanjo z “verbalnim rafalom”, ker naj bi oni, to je vodstvo, “pod mizo sprejemali neke dogovore”. Rebernikova mu je presenečeno odgovorila, da ni sprejemala nobenih dogovorov. “Na to je s sovražnim tonom odgovoril, da jaz že vem o čem govori in v čem sem sodelovala,” je še zapisala. Dodala je, da je izstopila v 4. nadstropju, ker je imela še druge obveznosti.

Po besedah Rebernikove je Troha ciljal na kolektivni dogovor med RTV Slovenija in Sindikatom delavcev radiofuzije ter Sindikatom kulturniških in umetniških ustvarjalcev. “Ni mu po godu, ker je moral sredi poletja na sejo, kot tarčo pa je našel mene, ki s tem konkretnim sporazumom nimam ničesar. V javnem zavodu je treba skrbeti za primerno komunikacijo, tovrstni pritiski pa potrjujejo napovedi, da ima novi programski svet nalogo izpeljati čistko in pogrom nad tistimi, ki ne sodijo v njihov krog,” je zapisala. Od predsednika sveta RTV Gorana Forbicija zahtevala, naj člane opozori na spoštljiv dialog in odnos do sodelavcev RTV.

“Njegov napad čutim kot pritisk, saj me je programski svetnik napadel s pozicije moči,” je še zapisala v pismu Forbiciju.

A. V.