V skupkih nedavne toče zlepljenih tudi do 80 zrn!

Slija je simbolična.

Znana je obseg škode po toči, ki je v četrtek klestila od Mirne, Šentruperta mimo Mokronoga pa vse do Posavja. Poškodovani so kmetijski pridelki na okoli 1350 hektarjev, od tega v Mirni, Šentrupertu in Mokronogu-Trebelno na okoli 100 hektarjih. Poškodovanih je bilo do 30 odstotkov pridelkov.

 

V Mestni občini Krško je po podatkih Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije (KGZS) toča poškodovala 200 hektarjev vinogradov, 120 hektarjev koruze, 60 hektarjev žit in 25 hektarjev sadovnjakov. Vse omenjene kulture so poškodovane od 30- do 100-odstotno.

V občini Brežice je poškodovanih 200 hektarjev vinogradov, 180 hektarjev koruze, 70 hektarjev nepožetih žit, 29 hektarjev sadovnjakov, 20 hektarjev soje, 15 hektarjev krompirja in vrtnin ter 10 hektarjev buč. Tudi v Brežicah so vse omenjene kulture poškodovane od 30- do 100-odstotno.

V občini Sevnica je poškodovanih 150 hektarjev koruze, 110 hektarjev vinogradov, po 15 hektarjev žit in vrtnin in pet hektarjev sadnega drevja. Slednje je poškodovani do 70-odstotno, vinogradi 50-odstotno, koruza, žita in vrtnine do 40-odstotno.

Po besedah predsednika brežiške območne enote KGZS Borisa Oreška je stanje na terenu slabše, kot so sprva predvidevali, da bo, škoda pa je večja, kot so ocenjevali. O končni oceni škode je sicer za zdaj še težko govoriti, saj se bodo vse razsežnosti na prizadetih kulturah pokazale šele, ko bodo te dozorele, je povedal za STA.

Opozoril je, da takšne toče v Posavju ne pomnijo, saj je bilo v tistih največjih skupkih toče, ki so dosegli premer do 12 centimetrov, tudi do 80 skupaj zlepljenih zrn toče.

A. V.