Vremenoslovci pričakujejo zelo burno dogajanje

Pričakovana današnja gibanja. (vir: Neurje.si, FB)

Vremenoslovci so za danes, 19. julij, objavili najvišjo 3. stopnjo nevarnosti, saj pričakujejo zelo burno vremensko dogajanje po večjem delu Slovenije. Kljub temu, da se trenutno pojavljajo posamezne plohe, se bo ozračje hitro ogrelo, tako da lahko pričakujemo najvišje dnevne temperature med 31 in 33 stopinj Celzija.

Zaradi prehoda vremenske fronte lahko pričakujemo razvoj zelo močnih neviht (superceličnih), ki lahko prerastejo v krajevna neurja. Burno vremensko dogajanje naj bi vrhunec doseglo med 16. in 19. uro.

Tokratni potek razvoja nevihtnih celic bo malce južneje, jugovzhodneje kot včeraj – na večjem delu Avstrije ter na avstrijskem koroškem in po Sloveniji. Ob okrepljenem višinskem vetru (JET) se bodo prve močne nevihtne celice pomikale proti našim krajem, kjer lahko pričakujemo intenziven razvoj dogodkov.

Današnji pogoji so bolj ugodni za nastanek močnih nevihtnih celic supercelične narave, saj bo prisotno izjemno vetrovno striženje – v nižjih plasteh bo zapihal južni do jugovzhodni veter, v višjih plasteh pa jugozahodni do zahodni veter. Prav tako bo na voljo obilo konvektivne energije – po celotni regiji beležijo med 2000 in 3000+ J/Kg CAPE.

Predvideno dogajanje: Prve močne nevihtne celice bodo iz avstrijske strani dosegle sever, severovzhod države ter se pomaknile na Hrvaško, kjer se bo v popoldanskih urah tvoril močan nevihtni pas, ki bo potoval proti Bosni in Srbiji. Prav te nevihtne celice, ki se bodo razvile ob naši meji, bodo imele potencial razvit debelejšo točo, težave pa bo znova povzročal silovit veter.

Zaradi močnih nalivov lahko ponekod pričakujemo hudourniške poplave. Opozoriti pa velja tudi pred udari strel.

Priporočajo posebno previdnost tekom današnjega dne v območju, zarisanem z vijolično barvo! Previdno!

Vir: Neurje.si (FB)

A. L.