(Foto) Vse več sovražnosti, kljukastih križev, mazaških akcij in napadov

Grožnje (vir: poslanka Anja Bah Žibert, FB)

“Poziv, da je Aleš Hojs pes, ki ga je treba likvidirati, po mnenju ptujske okrožne državne tožilke Klementine Prejac ni kaznivo dejanje, čeprav je Kazenski zakonik jasen. Zaradi takšnih odločitev se širi nasilje in sovraštvo po naši deželi. Tožilstvo bi se moralo resno zamisliti.” Tako je po včerajšnji večurni razpravi na skupni seji dveh parlamentarnih odborov zapisala poslanka Anja Bah Žibert.

Grožnja notranjemu ministru Alešu Hojsu, da ga je treba likvidirati, pa ni edina. Že dolgo so znane grožnje predsedniku vlade Janezu Janši, kjer obstajajo že kar odkriti pozivi k njegovemu umoru. Grozijo tudi ministrom, zdravnikom in vodilnim epidemiologom. Stvari so resne, skrajne nasilne skupine svoje grožnje zgolj stopnjujejo, na žalost tudi ob izdatni podpori nekaterih slovenskih politikov z levice.

Parlamentarna odbora za pravosodje in notranje zadeve sta včeraj po večurni razpravi med drugim sprejela sklep, po katerem bodo osebe, ki grozijo s smrtjo, za tovrstna kazniva dejanja preganjane po uradni dolžnosti.

Pregon po uradni dolžnosti bo veljal v primeru groženj najvišjim državnim funkcionarjem, kot so predsedniki države, vlade, državnega sveta, državnega zbora, državni svetniki, poslanci, ustavni sodniki in drugi državni funkcionarji, ter njihovim družinskim članom.

Slovenija je namreč po ustavi pravna država, zato tovrstna zavržna dejanja niso dopustna. S tem bo konec tudi samovolji nekaterih posameznikov iz pravosodne veje oblasti, ki zdaj menijo drugače. In tudi odločajo drugače.

Vse več sovražnosti in napadov

V Sloveniji se v zadnjem času vse bolj pogosto pojavljajo pozivi k izključevanju, sovražnost in celo napadi na organizacije ali posameznike. Razlog za to je sovražnost zaradi drugačnega prepričanja, vrednost ali svetovnega nazora sodržavljanov.

Resnost napadov se nevarno stopnjuje in iz besednega izključevanja ter sovražnosti do fizičnih napadov na posamezne objekte, v katerih posamezniki ali ustanove delujejo, prihaja tudi do vse več celo napadov neposredno na osebe.

Izkazovanje sovražnosti se kaže tudi z uporabo simbola nacističnega kljukastega križa, to je enega najbolj zavržnih totalitarnih sistemov v zgodovini. Priča smo skrajnemu ekstremizmu, sovražnim, nestrpnim in nasilnim dejanjem.

Smrt janšizmu, kljukasti križ, mazaške akcije

Sejo včerajšnjih parlamentarnih odborov so zahtevali v NSi, SDS, SMC, SNS in poslanca narodnih skupnosti. Kot primere sovražnosti, groženj in žaljivk so poslanci izpostavljali različne znane primere javnih nastopov, zapisov na družbenih omrežjih, plakatov in mazaških akcij.

Izpostavljali so gesla, kot je smrt janšizmu, kar vidijo kot grožnjo predsedniku vlade, ter plakate poslancev s kljukastimi križi. V zadnjem času smo bili priča tudi več mazaških akcij cerkvenih objektov.

Poslanec Jože Horvat (NSI) je opozoril, da ima včasih občutek, da so tik pred trenutkom, ko “se bo človek dvignil nad človeka“.

Smo na negativni spirali, pa je izpostavil poslanec SMC Gregor Perič. Prepričan je, da je vse to mogoče ustaviti, vendar le, če se tako odločijo vsi skupaj. “Ni še prepozno, da umirimo vzdušje, ki nas ne vodi nikamor,” je povabil poslanec, ki se je tudi sam znašel na nekaterih plakatih.

Poslanci so navajali, da je nujno, da svoj del odgovornosti prevzamejo tudi organi odkrivanja in pregona. Preprečiti je treba delovanje skrajnih nasilnih skupin, katerih cilj so napadi na drugače misleče, je opozoril.

Generalni direktor policije dr. Anton Olaj je ob tem navedel ugotovitve policije, da gre za okrepljen pojav znotraj EU. Trend pojavljanja prekrškov in kaznivih dejanj s tega področja je v Sloveniji sicer v rahlem porastu, je dejal.

Po mnenju Aleša Butale z vrhovnega državnega tožilstva je nujno proaktivno delovanje vseh sil v družbi in državi, da bi se stanje spravilo v sprejemljive okvire. V povezavi z delom državnih tožilcev je povedal, da so odločitve nekaterih tožilcev, ki so opustili pregon posameznih dejanj, tudi predmet strokovnega nadzora.

Slovenska obveščevalno-varnostna agencija (SOVA) ne zaznava neposrednih groženj proti državi, dolgoročno pa ne izključujejo potencialne nevarnosti skrajno levih in skrajno desnih ekstremističnih skupin, zlasti zaradi njihovih povezav s skupinami v Evropi, je povedal direktor agencije Janez Stušek.

Državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve dr. Božo Predalič pa je zagotovil, da bo ministrstvo storilo vse, da se pojavi sovražnosti preprečijo že v kali. Tudi celotna družba pa mora po njegovi oceni narediti vse, da se taki pojavi ustavijo, medtem ko tožilci danes po njegovem mnenju ne delajo v tej smeri.

Dodajmo, da so po sinočnji seji poslanko SMC Moniko Gregorčič na domačem naslovu pričakale nove grožnje, ali, kot je zapisala na Twitterju: “Danes na odboru DZ seja z namenom, da se opozori na stopnjevanje nestrpnosti in sovražnosti v družbi zaradi različnih vrednot in prepričanj. Medtem nova mazaška plakatna akcija, tokrat na mojem naslovu. Hvala policija za hiter in korekten postopek.”

Prvi levo zgoraj znani ljubljanski “protestnik” Jaša Jenull. Spodaj v sredini njegov oče, državni tožilec, Hinko Jenull, vmes in okrog pa polno nasilja in sovraštva do drugače mislečih.

V nadaljevanju v galeriji objavljamo še nekaj fotografij nasilništva in nestrpnosti, ki smo jim priča v zadnjem času (za povečanje kliknite na fotografijo):

 

 

Vir: družbena omrežja

J. M.