Eden najbogatejših Dolenjcev kupil večino helikopterske družbe Flycom

(vir: Flydom, d. o. o.)

Dolenjec Ivan Kralj  je po poročanju Financ kupil večinski, 75-odstotni delež v družbi Flycom, eni vodilnih evropskih podjetij na področju helikopterskih pregledov iz zraka in obdelave podatkov. Koliko je zanj plačal, ni znano.

Flycom ima sedež v Žirovnici, ukvarja pa se s helikopterskimi pregledi in prevozi. Podjetje deluje v Evropi ter Aziji in Afriki.

Podjetje je bilo doslej v lasti ciprskega holdinga Flycom Holdings Limited, ki ostaja 25-odstotni lastnik. Po podatkih iz ciprskih registrov so lastniki ciprskega holdinga Roman Bernard, Željko Puljić in ciprski holding Molka Trading.

Podjetje Flycom je imelo lani 2,7 milijona evrov prihodkov od prodaje, kar je skoraj milijon evrov več kot leto prej, in 430 tisoč evrov dobička, konec leta 2018 pa so bili bankam dolžni dobrih 800 tisoč evrov.

Ivana Kralja poznamo kot nekdanjega lastnika orožarskega podjetja Arex s sedežem v Šentjerneju. Konec leta 2017 je podjetje prodal češkemu skladu RSBC. V Financah so razkrili, da so Čehi za Arex plačali 28 milijonov evrov, Kralj pa je ostal direktor podjetja. V zadnjem času je denar vložil v več podjetij, med drugim je kupil polovico družbe Aviofun, ki se ukvarja s panoramskimi poleti in padalskimi skoki. V upravljanju ima med drugim letališče v Bovcu.

Premoženje Ivana Kralja so v reviji Manager lani ocenili na dobrih 30 milijonov evrov, s čimer se je uvrstil na 54. mesto lestvice najbogatejših Slovencev.

A. L.