Dr. Stane Granda: “Čedalje težje in nevarno je biti zaveden in ponosen Slovenec”

Zgodovinar dr. Stane Granda, nagrajenec Mestne občine Novo mesto.

Ni lahko živeti v Sloveniji, čedalje težje in nevarno je biti zaveden in ponosen Slovenec. Ne zaradi prišlekov z juga, ampak zaradi njihovih slovenskih zagovornikov. 

Potem ko je vse kazalo, da se bomo rešili kuge 21. stoletja, je v postnem času izbruhnil tretji val.

Temeljni problem Slovenije pa ni pandemija, zoper njo obstajata pomoč in rešitev, njena temeljna problema sta ideološka obsedenost in politična slepota. Znano je, da se v osamosvojitvi poraženi komunisti s tem niso nikoli sprijaznili. Potem ko so uničili SLS in na politični rob, tudi po njihovi lastni krivdi, potisnili krščanske demokrate, jim je ostal kot nasprotnik edino Janez Janša. Vse so že poizkusili, tudi zaprli so ga in ga je reševalo ustavno sodišče.

V zadnjem času so prav v imenu boja proti epidemiji interpelirali štiri ministre, poskusili zrušiti vlado, sedaj pa je na vrsti ustavna obtožba predsednika vlade. Vedo, da ne bodo uspeli. Vendar v celodnevnih in zlasti nočnih parlamentarnih sejah, ki jih prenaša televizija, ta je na čelu boja proti vladi, zlivajo gnoj na vlado in spravljajo v negotovost politično neizobražene in labilne državljane. Kako prozorno je njihovo delovanje, pove primer, da so bile prav na veliko noč v Mariboru demonstracije proti omejitvam v javnem življenju zaradi epidemije. V prvi vrsti je stal ugleden komunist, ki je znan po tem, da je nasprotoval poimenovanju neke ljubljanske ulice po papežu Janezu Pavlu II.

Kako brez sramu so, kaže primer interpelacije proti ministru za kulturo prof. dr. Vasku Simonitiju, sinu znanega partizanskega skladatelja, ki so mu očitali, da je fašist, da ni nič naredil za kulturo, pa je preuredil Narodno galerijo, Opero, storil vse, kar je mogoče, za novo Narodno in univerzitetno knjižnico in Narodni muzej, kar pa so njegovi nasledniki iz vrst sedanjih kritikov onemogočili.

Celoten komentar zgodovinarja dr. Staneta Grande, Novomeščana in občinskega nagrajenca v letu 2019, lahko preberete tukaj

M. D.