Kako so pripravljeni v Zdravstvenem domu Črnomelj

Zdravstveni dom Črnomelj.

Koronavirus je tu in že ob koncu prejšnjega tedna smo začeli s preverjanjem, kako so na to pripravljeni v posameznih zdravstvenih domovih in domovih za starejše.

V nadaljevanju objavljamo pojasnila Danice Milkovič, diplomirane medicinske sestre, pomočnice direktorice za področje zdravstvene nege v Zdravstvenem domu Črnomelj.

Kako ste v ZD poskrbeli za varnost zaposlenih in pacientov v povezavi s koronavirusom? (kakšne zaščitne ukrepe ste povzeli za zaposlene, kakšno zaščitno opremo imajo konkretno, kako je z reševalnimi vozili in ostalo opremo)

Za varnost zaposlenih in pacientov smo poskrbeli v skladu z navodili Ministrstva za zdravje in Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Imamo izolacijsko sobo in vso potrebno zaščitno opremo za zaposlene in paciente po smernicah ob sumu na nalezljivo bolezen.

Kako ukrepate, če v Zdravstvenem domu pojavi bolnik, ki toži nad podobnimi simptomi kot pri okužbi s koronavirusom; kakšni so konkretni koraki, gredo ti bolniki čez čakalnico itd.?

Ukrepamo po smernicah NIJZ-a in navodilih Ministrstva za zdravje. Za paciente imamo napisana navodila na naši spletni strani tukaj . Prav tako imamo napisana interna navodila za zaposlene.

V Zdravstvenem domu imamo “info” točke, kjer si lahko pacienti preberejo navodila, kako ukrepati ob sumu na koronavirus. Tako želimo naše prebivalce čim bolj seznaniti s pravili obnašanja ob sumu na nalezljivo bolezen.

Ali ste že imeli podoben primer?

Ne.

Zdravstveni dom je tudi zdravstvena ustanova za oskrbo nezakonitih migrantov (ker je teh bistveno več kot drugje, ste bolj na udaru). Kako postopate v teh primerih?

Večino nezakonitih migrantov obravnavamo na Policijski postaji Črnomelj.  Nekaj obravnav je potrebnih tudi na terenu. Preglede opravi služba Nujne medicinske pomoči. Ukrepamo po smernicah NIJZ-a in navodilih Ministrstva za zdravje.

Kdaj ste prejeli navodila Ministrstva za zdravje in kakšna?

Prva navodila smo prejeli 30. 1. 2020. Navodila so jasna.

Ali ste bili na kakšnem sestanku na ministrstvu in če ste bili, kdaj, kdo je vodil sestanek?

Redno se udeležujemo sestankov na temo korona virusa. V petek 28. 2. 2020 smo bile direktorica, strokovna vodja in pomočnica direktorice za zdravstveno nego na sestanku, ki so ga sklicali na Ministrstvu za zdravje. Sestanek je bil konstruktiven z jasnimi navodili. Danes (v ponedeljek – op. av.), 2. 3. 2020, imamo sestanek, katerega organizira Splošna bolnišnica Novo mesto Novo mesto.

A. L.