Dobra novica za lastnike dizlov

(vir: arhiv)

Poročali smo, da se bodo opolnoči zvišale cene vseh naftnih derivatov: bencina NMB95, dizla in kurilnega olja. (Podražitve)

Primerjava cen goriv s sosednjo Hrvaško pa pokaže, da je liter dizelskega goriva v Sloveniji dražji za kar 10,6 %. Bistveno višje so v Sloveniji tudi cene kurilnega olja (za 30,2 %).

Liter NMB95 bo v notranjosti Slovenije od polnoči stal 1,456 evra. Liter dizelskega goriva bo 1,504 evra, liter kurilnega olja pa 1,081 evra.

Na Hrvaškem je liter dizla 1,36 evra, v Sloveniji je dražji za 10,6 odstotka. Za 50-litrski rezervoar dizla bo tako treba od polnoči v Sloveniji odšteti 75,20 evra, na Hrvaškem bo to 68 evrov. Razlika bo 7,20 evra.

Cene bencina so v obeh državah približno izenačene (na Hrvaškem 1,46 evra, v Sloveniji 1,456 evra). Kurilno olje pa je v Sloveniji dražje za dobrih 30,2 odstotka.

Cene veljajo za bencinske servise znotraj države, ob avtocestah prodajalci cene oblikujejo samostojno, pri tem nimajo omejitev, in so precej višje.

Naftni derivati (dizel in kurilno olje) so v Sloveniji dražji kot na Hrvaškem zaradi višjih davčnih obremenitev.

Vir: Vlada Republike Hrvatske

Cene bodo veljale naslednjih 14 dni. Če prebivate blizu hrvaške meje ali ste na dopustu in imate vozilo na dizelski pogon, je zato za vas to dobra novica.

M. D.