Pahor podučil Goloba: Na uradnih obiskih se tako ne govori

Golobovo izjavo bi lahko razumeli tudi, kot da se Slovenija distancira od rešitve, ki jo je določila arbitraža.

Arbitraža ni nikoli zastrupljala odnosov med Slovenijo in Hrvaško, temveč je, prav nasprotno, omogočala vsestransko odlične odnose, je včeraj na Facebooku zapisal bivši predsednik Borut Pahor. S tem se je odzval na izjavo premierja Roberta Goloba med petkovim obiskom v Zagrebu, kjer je nediplomatsko dejal, da je arbitraža zastrupljala odnose med državama, čeprav jih je dejansko reševala.

 

Pahor, ki je leta 2009 sklenil arbitražni sporazum s Hrvaško, je na Facebooku poudaril, da sklenitev sporazuma ni samo omogočila rešitve vprašanja meje po mirni poti in vstopa Hrvaške v EU, temveč je po 18 letih večjih in manjših varnostnih incidentov odprla novo, prijateljsko poglavje v odnosih med sosednjima državama.

“Dejstvo, da meja zaradi odklonilnega stališča Hrvaške še ni označena, tega ne spreminja. Ko je Hrvaška enostransko odstopila od spoštovanja arbitražnega sporazuma, Slovenija ni zaostrila odnosov. To odločitev štejem za eno najzrelejših v naši zunanji politiki,” je dodal.

Po mnenju bivšega predsednika ni treba, da se ob uradnih obiskih visokih slovenskih političnih predstavnikov o usodi arbitraže veliko govori. “Lahko pa se razume narobe, če se reče, da je arbitraža umaknjena z dnevnega reda. Slovenija mora zlasti ob uradnih obiskih vztrajati pri stališču, da je mejno vprašanje rešeno. Ker je,” je zapisal.

A. V.