Debeli rtič: Otroci ne pogrešajo telefonov, tablic in računalnikov

Otroci na Debelem rtiču pred letom dni (vir: arhiv)

Območno združenje RKS Novo mesto je tudi letos organizator zdravstvenega letovanja otrok na Debelem rtiču. V ponedeljek, 24. julija 2023, so s predstavniki občin in prostovoljci ter vodstvom novomeškega Rdečega križa obiskali otroke v drugi izmeni.

Na Debelem rtiču je bilo v tej izmeni 70 otrok iz vseh osmih občin, ki jih z delom pokriva Območno združenje RK Novo mesto.

Otroci so prikazali plesni program, v katerem so sodelovali vsi udeleženci in njihovi mentorji, vsako leto dodajo kakšen nov ples na aktualno glasbo, ki je kot hit poletja na Debelem rtiču. Pedagoška vodja Sabina Pekolj je pohvalila skupino, v kateri so otroci stari od pet do 15 let, in poudarila, da, ko niso na plaži, veliko ustvarjajo, tekmujejo v športnih igrah in se pogovarjajo ter nič ne pogrešajo telefonov, tablic in računalnikov. Tudi manjše neurje so že doživeli in zadnje dni je odšlo domov že nekaj otrok, zaradi slabšega počutja, vendar ni nič posebnega.

Na vabilo občinam na obisk letovanja so se odzvali župan občine Žužemberk Jože Papež in direktor Občinske uprave Žužemberk Tomaž Hrastar, podžupanja Mestne občine Novo mesto Sara Tomšič in predstavnica občine Dolenjske Toplice Majda Gazvoda. Kot vedno so jih tudi tokrat obdarili s sladkarijami in sladoledom in bili veseli, da otroci uživajo v brezskrbnih počitnicah.

Predsednica OZ RKS Novo mesto Danica Novak Malnar je v nagovoru poudarila, da je letos letovalo 187 otrok starih od 5. do 18. let iz vse Dolenjske in da za izvedbo letovanja prispevajo Ministrstvo za zdravje RS prek razpisa, občine, krajevne organizacije, da je posledično lahko potem prispevek staršev minimalen, 21 eur. Vključili pa so vse otroke, ki so dobili zdravstveno napotitev.

V mesecu avgustu bodo iz dolenjskih občin vključili na socialno letovanje na Debelem rtiču še 53 otrok.

“Organizacija letovanja ni mačji kašelj, zato se veselimo, da vse otroke zdrave in z lepimi spomini na letovanje pripeljemo domov, in verjamemo, da bo tako tudi letos,” je zapisala Barbara Ozimek, sekretarka OZ RKS Novo mesto.

Organizatorji in predstavniki RK ter občin v času obiska otrok na Debelem rtiču.

M. D.