Črnomelj: Praznovanje Jurjevega v črnomaljskem mestnem jedru

V Črnomlju so danes na Petrovem trgu s folklorno skupino Zeleni Jurij pozdravili pomlad. Skupina se je po nekajletnem premoru ponovno zbrala skupaj in z obredjem Zelenega Jurija (črnomaljsko jurjevanje) ter črnomaljskim obredjem prikazala tradicijo praznovanja pomladi.

Tadej Fink, povezovalec dogodka, je obiskovalcem opisal, kako so ta dva obreda včasih praznovali v mestu Črnomelj.

Zbrane je na Petrovem trgu nagovoril župan občine Črnomelj Andrej Kavšek, ki je pozdravil obred jurjevega in s tem oživitev starega mestnega jedra v Črnomlju.

Kud Zlata Skledica pod vodstvom Darka in Brede Kočevar, ki sta s kamišibaj gledališčem zabavala najmlajše in jim pričarala zgodbice Otona Župančiča. Nato je na Petrov trg v sprevodu prišla skupina Zeleni Jurij, ki je s pesmijo Kirales najprej prikazala črnomaljsko jurjevanje.

Sledila ji je mlajša otroška Folklorna skupina Osnovne šole Mirana Jarca, za njo se je predstavila otroška FS OŠ Loka in za njimi je zaplesala še starejša otroška FS OŠ Mirana Jarca. Kot peta nastopajoča je zaplesala in zapela skupina KUD Lepa Anka.

Skupina Zeleni Jurij je na koncu obudila še črnomaljsko obredje, ki se je zaključilo na mostu pod cerkvico Sv. Duha, kjer so v reko Dobličico vrgli zeleni koš.

Med dogodkom je bil izveden prikaz izdelovanja rogov in piščali, pri čemer se RIC Bela krajina zahvaljuje Vladimirju Stoparju in Ivanu Žalcu.

Zahvaljujejo se tudi vsem nastopajočim in njihovim mentorjem, ki s plesom in petjem ohranjajo našo tradicijo. Zahvala gre tudi vsem obiskovalcem, ki ste prišli v velikem številu in s svojo prisotnostjo oživeli mestno jedro.

Za pomoč pri organizaciji se zahvaljujejo Občina Črnomelj, ZIK Črnomelj, JSKD OI Črnomelj in JP Komunala Črnomelj.

RIC Bela krajina vabi tudi na 59. Jurjevanje, ki bo letos potekalo od 21. do 25. junija 2023 v Črnomlju.

V nadaljevanju objavljamo nekaj foto utrinkov današnjega praznovanja. (Za povečanje kliknite na fotografijo.)

Vir: RIC Bela krajina, Foto: Jani Pavlin in družbena omrežja

A. L.