Črnomelj: Motiv za odvrženo molotovko izhaja iz medvrstniških nesoglasij med mladoletnimi osebami

Odvržena molotovka v stanovanju, 9. april 2021 (foto: PU Novo mesto)

Vodja sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Novo mesto, France Božičnik, je v današnji izjavi za javnost povedal, da so policisti in kriminalisti po zbiranju obvestil in preverjanju okoliščin dogodka (tudi navedb, ki so se pojavljale v javnosti o domnevno politično motiviranem dejanju v primeru črnomaljske občinske svetnice Vesne Fabjan – op. av.) ugotovili, da motiv dejanja izhaja iz medvrstniških nesoglasij med mladoletnimi osebami.

V petek, 9. aprila 2021, okoli 21. ure, so policisti na številki 113 prejeli klic o požaru  v stanovanjski hiši v Črnomlju. V hišo naj bi neznanci vrgli vnetljivo eksplozivno snov. Na kraj požara so bili napoteni policisti Policijske postaje Črnomelj, ki so kraj zavarovali in zbrali prva obvestila.

Ogled in preiskavo požara je prevzela komisija Sektorja kriminalistične policije PU Novo mesto, saj je dogodek imel znake kaznivega dejanja.

Pri ogledu kraja dejanja so ugotovili, da je takrat še neznani storilec skozi zaprto okno dnevnega prostora pritličja stanovanjske hiše v notranjost vrgel gorečo steklenico, napolnjeno z vnetljivo tekočino (molotovko). Ob razbitju stekla okna in steklenice je prišlo do izbruha požara. Ogenj je zajel sedežno garnituro in zavese ter osmodil stene. Domači  so uspeli požar pogasiti sami. Povzročena je bila manjša materialna škoda.

Po intenzivni preiskavi so z zbiranjem obvestil in materialnimi dokazi so kriminalisti potrdili utemeljen sum in zaradi povzročitve splošne nevarnosti kazensko ovadili 17-letnika iz Črnomlja.

V preiskavi so ugotovili, da je fant pred tem na domačem dvorišču opravil tudi preizkus
delovanja zažigalne steklenice in to tudi posnel.

Za kaznivo dejanje povzročitev splošne nevarnosti je zagrožena zaporna kazen do 5 let zapora, saj je bila s požarom povzročena nevarnost za življenja ljudi.

Osumljenega 17-letnega fanta so po vseh zbranih dokazih zaslišali že v sredo in današnjo izjavo za javnost napovedali že včeraj:  Policisti končali predkazenski postopek v primeru zažigalne steklenice

C. R.