Novo pri prehajanju meje od 5. junija 2021

Most čez reko Kolpo na Vinici pri Črnomlju (Mejni prehod, vir: policija.si)

Z današnjim dnem veljajo nekatere novosti ob vstopu v Slovenijo. Za vstop v državo je tako od danes dalje poleg negativnega testa PCR veljaven tudi hitri test, ki ni starejši od 48 ur od odvzema brisa.

Negativni hitri antigenski test (HAG test) mora biti:

opravljen v državah članicah EU, državah članicah schengenskega območja, Avstraliji, Izraelu, Kanadi, Novi Zelandiji, Rusiji, Srbiji, Združenem kraljestvu Velike Britanije in Severne Irske ali ZDA, na kontrolnih točkah na letalskih povezavah za mednarodni zračni promet pa tudi, če je opravljen v Turčiji, in

tudi naveden na skupnem seznamu hitrih antigenskih testov (priloga 1, ANNEX I: Common list of rapid antigen tests): tukaj.

Veljajo pa testi HAG vseh proizvajalcev s seznama, ne glede na to, ali so označeni z rumeno ali belo barvo.

Na rdečem seznamu po novem ni več:

– Madžarske,

– Severne Makedonije,

– Kosova,

– Bolgarije,

– Monaka.

Iz teh varnih držav lahko vstopimo v Slovenijo brez napotitve v karanteno.

Vendar pa je treba ob vstopu v našo državo predložiti dokazt, da smo pred vstopom najmanj pet dni neprekinjeno prebivali v teh državah.

Olajšava pa je za tiste, ki zapustijo Slovenijo in se vanjo vrnejo prej kot v petih dneh: po vrnitvi z varnih območij jim ni treba priložiti dokazila o neprekinjenem petdnevnem bivanju, ampak le dokazilo za obdobje, ko niso bili v Sloveniji. Za tistega, ki ne predloži ustreznih dokazil, pa se šteje, da prihaja z območja na rdečem oziroma temno rdečem seznamu.

Več podrobnosti je na voljo na spletni strani: MNZ 

C. R.