Pod Krenom v Kočevskem rogu danes obletna spominska maša

Kočevski rog, kraj žalosti.

Pred kapelo Božjega usmiljenja ob morišču pri breznu pod Krenom v Kočevskem rogu se bo danes ob 11. uri začela obletna spominska slovesnost z mašo za žrtve revolucionarnih pobojev, ki jo prireja Nova Slovenska zaveza. Mašo bo daroval upokojeni ljubljanski nadškof Anton Stres, zbrane bo nagovoril predsednik Nove Slovenske zaveze Matija Ogrin.

Slovesnosti se bosta udeležila tudi predsednik republike Borut Pahor in predsednik vlade Janez Janša. Pred tem bosta položila venca k breznu pod Macesnovo gorico, po slovesnosti pa še k spomeniku žrtvam NOB v gozdu Smrečje pri Turjaku.

V Novi Slovenski zavezi so zapisali, da bo slovesnost spet potekala javno, kakor v preteklosti, vendar udeležence prosijo, naj upoštevajo varnostne ukrepe, zlasti primerno medosebno razdaljo (vir).

Po podatkih Slovenske škofovske konference grobišče pod Krenom simbolno predstavlja številna druga povojna grobišča po vsej Sloveniji, prvo spravno slovesnost pa je tam 8. julija 1990 ob udeležbi več kot 30.000 vernikov vodil tedanji ljubljanski nadškof metropolit Alojzij Šuštar.

Namen srečanja je molitev za pokojne, spravo in odpuščanje v slovenskem narodu.

Po predvidevanjih je bilo v Kočevskem rogu umorjenih okoli 30.000 žrtev komunističnih pobojev, največ, med 15.000 in 20.000 v breznu pod Krenom. O tem se je v času nekdanje Jugoslavije med domačini in svojci žrtev govorilo le šepetaje, od leta 1990 pa tam pripravljajo javne vsakoletne spominske slovesnosti.

Več o tem, kaj se je dogajalo v Kočevskem rogu, lahko preberete tukaj 

K. R.