Črnomelj: Kandidatka za ravnateljico znana, na potezi je ministrica

Šolsko tekmovanje (vir: Srednja šola Črnomelj)

Po neuradnih podatkih je Svet Srednje šole Črnomelj na včerajšnji seji med tremi prijavljenimi kot kandidatko za ravnateljico izbral Elizabeto Prus in s tem uresničil našo včerajšnjo napoved.

Vendar pa mora Svet zavoda zdaj Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport posredovati obrazložen predlog za imenovanje, k temu bo nato mnenje podala še ministrica dr. Maja Makovec Brenčič. To pomeni, da je včerajšnja izbira le ena izmed vmesnih stopenj pri imenovanju novega ravnatelja. Zdajšnji ravnateljici Elizabeti Prus mandat poteče 6. maja 2018.

Kako se bo ministrica odločila in kakšno mnenje bo dala, je vprašanje, nedvomno pa bo morala upoštevati tudi podatke, ki za to šolo niso najbolj vzpodbudni. Včasih je bilo na šoli več kot 500 dijakov, danes jih je le 274, izobražujejo pa se v treh programih: gimnazijskem, za strojnega tehnika in oblikovalca kovin – orodjarja.

Elizabeta Prus je na okrogli mizi o pomenu edine belokranjske srednje šole, ki je bila februarja letos, dejala, da je črnomaljska srednja šola v senci Šolskega centra Novo mesto. Med udeleženci in tudi sicer v Beli krajini pa je zaznati precej nezadovoljstva z delovanjem te srednje šole. Poznavalci razmer namreč navajajo, da morajo dati širši spekter znanj, ki jih potrebuje gospodarstvo, šolo pa je treba narediti privlačno ne le za šolarje iz Bele krajine, ampak tudi izven nje, kakor je to poročal Dolenjski list (okrogla miza).

Dodajmo, da po nekaterih neuradnih podatkih na ministrstvu z delom zdajšnje ravnateljice niso najbolj zadovoljni, zato izid o izbiri ni najbolj gotov.

C. R.