Čeferin znova odloča o zadevi, kjer bi moral biti izločen

Rok Čeferin.

“Z začudenjem smo ugotovili, da je Ustavno sodišče RS v presojo zakona o RTV Slovenija ponovno vključilo sodnika Roka Čeferina, ki je v tej zadevi izločen,” je na omrežju X opozoril nekdanji predsednik programskega sveta RTVS Peter Gregorčič. Ta je zaradi suma kršitve določb o nasprotju interesov sodnika že prijavil KPK in predlagal prednostno obravnavo.

 

Novela zakona o RTV Slovenija, s katero je vlada prevzela nadzor nad RTV Slovenija, po letu dni še vedno čaka na vsebinsko presojo. Ustavno sodišče namreč o njej po tistem, ko je preklicalo svojo prvotno odločitev in dopustilo, da novela vstopi v veljavo, o njej še kar ni odločilo. Ob tem pa se pojavlja vprašanje, zakaj je bil v presojo zakona znova vključen Čeferin, ki je bil zaradi nasprotja interesov v tej zadevi že izločen.

Ustavno sodišče je namreč sprva odločilo, da se Čeferina ne izloči iz odločanja, čeprav je izločitev predlagal sam. Nato je sledil preobrat, saj je ustavno sodišče ugodilo Čeferinovemu predlogu in ga izločilo. Domnevno zato, ker je odvetniška pisarna Čeferin, v kateri je bil kot odvetnik zaposlen do nastopa funkcije ustavnega sodnika in kjer je še vedno solastnik, sodeluje z javnim zavodom RTVS.

No, zdaj je ustavno sodišče Čeferina znova vključilo v odločanje. Pri tem razlogi za takšno odločitev niso znani. Zato je Gregorčič zaradi suma kršitve določb o nasprotju interesov KPK predlagal prednostno obravnavo te zadeve.

Zdi se, da ustavno sodišče išče potrebno večino, s katero bi lahko zavrnilo zahtevo za presojo novele, ki jo je vložil prav Gregorčič.

A. V.